Épp ki akarták tüntetni a spanyol köztisztviselőt, mikor észrevették, hogy legalább hat éve nem jár be dolgozni

külföld
2016 február 12., 18:01
comments 102

A 69 éves Joaquin Garcia a Spanyolország délnyugati részén lévő Cádizban dolgozott az önkormányzat tulajdonában lévő vízszolgáltató vállalatnál. Az volt a feladata, hogy felügyelje egy új szennyvíztisztító-telep építését.

Garcia azonban legalább hat éven át egyáltalán nem járt be dolgozni. Erre Cádiz alpolgármestere jött rá, mikor a 20 éves munkaviszonyért járó díjat készítették elő a köztisztviselő számára. A vízszolgáltató igazgatója azt mondta, hogy ő már évek óta nem látta Garciát, pedig a vállalatnál egymással szemben voltak az irodáik. Az igazgató csak azért nem szólt erről senkinek, mert azt hitte, hogy Garcia munkáját az önkormányzat felügyeli.

Az önkormányzat viszont azt hitte, hogy a vízmű felügyeli a férfi munkáját, és mivel nem kaptak semmilyen panaszt, rendben utalták Garcia fizetését.

A férfi évi bruttó 37 ezer eurót keresett ebben a hat évben. Mostani árfolyamon ez kb. havi bruttó 950 ezer forintos bért jelent.

Most Garciának 27 ezer eurót kell bírságként visszafizetnie a bírósági ítélet szerint.

A férfi még Cádiz polgármesterének is írt, hogy ne kelljen befizetnie a pénzt, mert gondoskodnia kell a családjáról. Garcia azt mondta, hogy az előző munkahelyén zaklatták a családja politikai nézetei miatt, és emiatt helyezték át a vízműhöz. Itt viszont nem kellett semmit sem csinálnia, ezért nem járt be dolgozni. Azaz állítása szerint benn volt minden nap, és csak azután ment haza, hogy látta, nem kell csinálni semmit. 

Azt mondta, munka helyett inkább filozófiát olvasott.

Mikor arról kérdezték, miért nem szólt senkinek, hogy a munkájában nem kell csinálni semmit, azt mondta, neki gondoskodnia kellett a családjáról, ezért félt, hogy elveszíti az állást. (BBC)

(A címlapi kép a Brazil című filmből van, aki esetleg nem látta volna, nézze meg.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.