Tarlós leállíttatta a Bálna eladását

politika
2016 február 12., 08:56
comments 130

Nem járult hozzá Tarlós István, hogy a Fővárosi Közgyűlés egyáltalán megtárgyalja a Bálna értékesítését, mert "több szempontból gyanúsnak találja az ügyletet". Ez azért meglepő, mert Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes már részletekbe menő tárgyalásokat folytatott a Magyar Nemzeti Bank képviselőivel, és többen kész tényként beszéltek az üzletről. 

Fotó: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán
photo_camera Fotó: Képszerkesztőség/Tuba Zoltán

A főváros két hete írt ki pályázatot az épület értékesítésére, amire egyedül az MNB jelentkezett be, és november óta a jegybank illetékesei többször tárgyaltak is már a Bagdy vezette delegációval. Időközben azonban a kormány kihátrált az üzlet mögül, Tarlós pedig végül az előterjesztés megismerése után szintén elutasította a tervet. 

Az MNB azt tervezte, hogy pénzügyi centrumot létesít az épületből, amibe belefért volna a Corvinussal közösen létesülő doktori iskola, és az egyetem "MNB-tanszéke" (!) is. 

Valami komoly gond lehet a jegybank ajánlatával, mert más ajánlat nincs, és a fővárosnak egyébként nagyon jól jönne a pénz az üzletből. Négy éve még 3 milliárd bevétellel számoltak a bérleti díjakból; ehhez képest tavaly már a 400 milliós üzemeltetési költség megtermelésével is kiegyeztek volna. 

Ennek tetejébe az időközben állami kézbe került MKB és az eredeti beruházó cég, a Porto Investment KFt. pert indított az önkormányzat ellen 29 millió euró plusz kamat megfizetését kérik. 

(Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.