Wellness az ókorban - Fürdőkultúra Aquincumban

előadás
2016 február 13., 14:23
comments 1

A decemberi Budapest Science Meetup-on Fényes Gabriella (Aquincum Múzeum) arról beszélt, hogy a régészeti feltárások alapján milyen lehetett az ókori Pannóniában a fürdőkultúra.

Az előadó összefoglalója:

Budapestet ma méltán fürdővárosnak tartjuk és büszkék vagyunk fürdőváros múltjára is. A fürdésnek, a kiváló gyógyvizek felhasználásának azonban nemcsak újkori és törökkori előzménye van. A terület az ókorban is fontos fürdőhely volt. Erről tanúskodnak a feltárt fürdők építészeti maradványai és az ásatások során előkerült, a fürdőélethez kötődő tárgyi leletek is. A ránk maradt kövek, téglák, habarcs, fém- és kerámiatöredékek valószínűleg csak a régészek számára beszédesek, ha azonban segítségül hívjuk az ókori szemtanúkat, mindez megtelik az egykori zsibongó élettel. Az előadás során ebbe a csaknem kétezer éves fürdőkultúrába szeretném elkalauzolni a hallgatóságot.

A címlapi kép forrása: Kaboldy/Wikimedia

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.