Végre itt a majom éve, és a világ legjobb focistái hülyét csinálhatnak magukból

futball
2016 február 14., 20:03
comments 44

A világ legjobb focistáinak az év 364 napján aranyéletük van. Egy kis szaladgálás, egy kis labdázás, aztán lehet ellamborghinizni a fodrászhoz, hogy megalkothasson egy minden korábbinál ízléstelenebb frizurát. 

A 365. napon viszont eljön a kínai újév.

Az évezredek óta ünnepelt kínai-, avagy holdújév évezredeken át semmiféle hatással nem volt a profi futballisták életére. Az előbbit Ázsia keleti részén ünneplik, az utóbbiak meg Nyugat-Európában, esetleg Amerikában játszanak. Azonban ahogy a világ egyre kisebb, a foci pedig egyre nagyobb üzlet lett, a nagy egymásra találás elkerülhetetlenné vált.

A holdújévet nemcsak Kínában, hanem Kelet-Ázsia számtalan országban ünneplik, Kambodzsától Szingapúron át Indonéziáig. Ezekben az országokban olyan emberek élnek, akik szívesen vásárolnak európai klubcsapatok emblémáival díszített emléktárgyakat, illetve ha van rá pénzük, akkor komplett európai klubcsapatokat. Így ezeknek a kluboknak jól felfogott érdekük a kínai újévet megünneplő széles rajongótábor, valamint potenciális befektetőik felköszöntése a jeles ünnep alkalmából.

2016-ban a kínai újév február 8-9-re esett, ekkor kezdődött meg a majom éve. Az európai klubok pedig egymással versenyezve forgatták le és töltötték fel az internetre filmecskéiket. Sajnos a világ legjobb focistái a futballpályákon kívül jellemzően semmihez nem értenek, különösen nem a színészmesterséghez, és nem is igazán járatosak más népek kultúrájában. Illetve hát semmilyen kultúrában. Ennek eredményeként pedig olyan kínai újévi köszöntők készülnek, amik többségétől még a semleges néző is kifejezetten rosszul érzi magát.

Nem minden európai klub kényszeríti játékosait kínaiaskodásra, de amelyik elég nagy ahhoz, hogy legyenek érdekeltségei az ázsiai piacon, illetve kínai tulajdonosa vagy mezszponzora van, ott nincs kibúvó. Akár Neymarnak hívnak, akár nem, mint ahogy a Barcelona köszöntője szépen bemutatja:

A videóban a Barcelona megpróbálta elviccelni a dolgot, de a kísérlet humor és színészi tehetség hiányában totális kudarcba fulladt. A nagy rivális Real Madrid viszont maradt a komoly, kvázi túl komoly köszöntőnél. 

Lehet vitatkozni, hogy a vicceskedő vagy a komoly a jobb irány, viszont egészen biztosan bölcs döntés a csapat legbutább játékosainak csak nyúlfarknyi szerepet adni ezekben az újévi köszöntőkben. Szegény Benzemának ez a néhány kínai szótag is emberfeletti erőfeszítés lehetett. 

A harmadik nagy spanyol csapat, az Atlético Madrid sajnos idén nem forgatott kínai kisfilmet, pedig ők korábban a legjobbak között voltak. Tavaly például Arda Turant és Fernando Torrest küldték el kínai ételeket főzni, tavalyelőtt pedig, amikor a ló éve kezdődött, egy igazi lovat zavartak ki David Villa mellé a Vicente Calderón stadion legelőjére:

Bár az Atlético idén nem nevezett, szerencsére volt klub, amely a helyére tudott lépni. Nagyon erős pályázattal jelentkezett például a Juventus. A kínosan hosszú videóban Dybala, Morata és Pogba vesznek részt egy kínai újévvel kapcsolatos kvízszerűségben:

A műsoron sokat dob Pogba haja is, de igazán attól erős, hogy a három játékos gyakorlatilag egyetlen kérdésre sem tudja a választ. Hogy is tudnák, amikor 12 éves koruk óta öltözőkben élnek? Az ilyen, kínailag alulképzett focistákon a Manchester City próbált meg segíteni, ráadásul szintén egy vetélkedővel:

A világ legpénzszóróbb klubjának egy videó nem lehetett elég, így hát forgattak egy másikat is. Elég nagy hiba volt:

Vajon hányan örültek Kínában a kínai ételektől elborzadó Sergio Aguerónak? Akkor már tényleg sokkal inkább a Bayern ártatlan-kedves próbálkozása:

Alaba mandarin kínaiján még lehetne javítani, viszont Neuer egészen meggyőzően hangzik. És mennyivel jobbak már a németek, mint a totál unalmas Manchester United? 

Elrettentő példának meg itt van az AS Roma nyelvleckéje, amelyben Wojciech Szczęsny megmutatja, miért szokás a kapusokat a bolondnak tartani:

Igaz, az idegen kultúrákat hagyományosan kevésbé tisztelő Lazio még ennyire sem volt képes. Rejtély miért nem volt elég a Romának egyetlen videó, hiszen forgattak egy másikat is, a hagyományosabb focivetélkedő témában, amiben - milyen szellemes! - a felső kapufáról lelógó plüssmajmokra lőttek versenyt a játékosok:

A kínai kultúrában megmerítkezés futballista környezetben nagyon rosszul szokott elsülni. Az egyetlen értékelhető kivétel az Arsenal 2015-ös pályaműve, amelyben a játékosok a hagyományosan kínai újévkor előadott oroszlántánccal ismerkedhettek meg.

Érdemes a fenti filmecskét összevetni például Wayne Rooney tavalyi produkciójával, amelyben az igen szerény szellemi képességekkel rendelkező angol játékos találkozik Kínával. Sajnos az Arsenal idén nem volt túl bátor, és csak azt mutatták meg, hogy Rosicky egyéb hiányosságai mellett majmot rajzolni sem tud jól:

Különös, hogy pont a Chelsea nem forgatott semmit a majom évének tiszteletére, hiszen az angol csapat nem szokta kihagyni a kereskedelmi lehetőseket, ráadásul idei karácsonyi videójuk alapján imádnak kamera előtt marhulni. A nagyobb európai klubok közül a Milan, az Inter és a PSG sem készített kínai újévi klipet, viszont a kisebb versenyzők közül többen igen, és a legszebben ragyogó gyémántokat ezek között lehet találni. A talán a thai mezszponzornak kedveskedő Everton szerencsére maradt az unalmas, tört kínais pályán:

A Celticnél nem volt pénz kellékekre és kínai tanárra, ők egyszerűen fogtak néhány igazi kínait, és beöltöztették őket zöld-fehérbe:

Ezzel pedig elérkeztünk a két leglehangolóbb versenyzőhöz. Szegény Aston Villa, nem elég, hogy tökutolsók az angol bajnokságban, még ezt a szörnyűséget is leforgatták, béna díszlettel, 2012-ben is ciki felbontásban:

Az abszolút győztes viszont egyértelműen a barcelonai kiscsapat, az Espanyol. Őket 2015 végén vette meg egy kínai vállalatcsoport, így muszáj volt gurítaniuk valamit. Szerencsétlen kabalapapagájukat is kínaias bohóckodásra kényszerítették, játékosaikkal pedig leforgatták ezt: 

A nagyon furcsa spanyolt beszélő ecuadori Felipe Caicedo kamarajelenete a még furcsább spanyolt beszélő kínai kisgyerekkel, akkor is lebilincselő, ha az ember nem érti, miről is beszélnek. Nem is lehet utána mást mondani, természetesen tört spanyol-ecuadori-kínaiul, mint hogy

GONG XI FA CAI!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.