Orbán Viktor biztosan nem költözik be még az idén a Várba

POLITIKA
2016 február 16., 10:20
comments 75

"Legkésőbb 2016. március 15-ig a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostor épületébe költözik a miniszterelnök és hivatala" - jelentette be 2014. június 6-án a frissen kinevezett kormányszóvivő, Kurucz Éva a kormányülés után.

Azóta Kurucz Éva már rég nem kormányszóvivő.

És most már az is biztos, hogy

2016. március 15-ig semmiképp nem fog a budai Várba, a Sándor-palota mellé, a Karmelita kolostorba költözni a miniszterelnök.

Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
photo_camera A Karmelita kolostor épülete 2015-ben. Fotó: Derzsi Elekes Andor / Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

"Jelenleg az építkezés előkészületeinek befejezése zajlik (régészet, bontás). Az építéshez szükséges engedélyek rendelkezésre állnak, így előre láthatólag februárban el is kezdődhetnek az építési munkálatok, melyek várhatóan 2017 második felében fognak befejeződni" - válaszolta érdeklődésemre a miniszterelnökségi sajtóiroda február elején. Vagyis

nemhogy befejezni nem fogják március 15-ig az építkezést, de megkezdeni is épp csak.

Mondjuk voltak erre utaló jelek. A 2014 júniusi bejelentés úgy anyagi, mint a befejezés dátumára vonatkozó optimizmusát - akkor 1,4 milliárd forintos költségről beszéltek - L. Simon László már augusztusban pontosítani kényszerült. Az államtitkár akkor azt mondta

az indoklás nélkül, titkos hatástanulmányok alapján hozott

költözési döntésről, hogy a rekonstrukciónak legkésőbb 2016-ban kell startolnia, a tíz év alatt megvalósuló beruházás költségei pedig meghaladják majd a százmilliárd forintot. Igaz, ekkor már nem szimplán a miniszterelnökség költözéséről és a Karmelita kolostor felújításáról, hanem egy új várnegyed kialakításáról volt szó. A korábban emlegetett 1,4 milliárdos költségről pedig kiderült, hogy azt csupán a tervezési feladatokra szánták.

Összehasonlításképp: akkoriban a teljes 3-as metró felújításának tervezését 1,8 milliárdra saccolták.

Azóta rendesen megugrottak a költségek, a 2016-os költségvetésben 8,22 milliárd, a 2017-esben 5,75 milliárd forintot különítettek el a Karmelita kolostor átépítésére.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.