Legalább huszonnyolcan meghaltak az autóba rejtett pokolgép okozta robbanásban Ankarában

A BBC úgy tudja, hogy legalább 28-an életüket vesztették és 61-en megsérültek a szerda kora este történt merényletben a török fővárosban Ankarában. Az autóba rejtett pokolgép egy katonákat szállító busz mellett robbant egy kereszteződésben. Egyes szemtanúk szerint nem autóba, hanem köztéri szemetesbe rejtették a bombát. Török belbiztonsági források a szerint a Kurdisztáni Munkáspárt áll a terrorcselekmény mögött, míg a kurdok szerint az Iszlám Állam tagjai lehetnek a tettesek.

Fotó: AFP / STR

Mehmet Kilicer, Ankara kormányzója elmondta, hogy a detonáció nem messze  a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától történt. A robbanás helyszínén készült videókon hatalmas tüzet és számos mentőautót látni. 

Fotó: AFP / STRINGER

A merénylet után Ahmet Davotoglu török miniszterelnök minden tervezett utazását lemondta, a kormány a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka. 

A robbanás pillanata egy biztonsági kamera felvételén:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy robbantásnak lenne magyar áldozata vagy sérültje. A detonáció az ankarai magyar követségtől alig egy kilométerre történt, az ott dolgozók beszámolója szerint a helyiek egy esetleges második robbantástól tartanak. (MTI/BBC)