Mi van az egészségügyben, ha már a hálapénzes orvosok is beadták felmondásukat?

Egészségügy
2016 február 18., 07:24

Letétbe helyezte felmondását 15 sebész a győri Petz-kórházban. Ha nem tudnak megállapodni a kórház vezetésével, április elsején távoznak. A Kisalföldnek elküldött levelükből kiderül, hogy miért jutottak idáig. 

A környékbeli kórházak bezártak vagy csak korlátozottan végeznek műtéteket, a győri lett a regionális centrum. Miközben több lett a munka, csökkent az orvosok száma a kórházban, ütőképes szakorvosok hagyták el az osztályt, a helyettük érkezett fiatalok az ő munkájukat még nem tudják átvenni.

"A létszám miatt a valamikori négysoros sebészeti ügyeleti beosztás mára kétsorosra apadt úgy, hogy sokszor a két emberből az egyik gyermeksebész- érsebész –rezidens, fél-egy éves tapasztalattal. Így be kell látni, hogy a korábbi magas színvonalú ügyeleti ellátás már nem nyújtható, a betegbiztonság sérül. A kétsoros ügyelet is csak úgy osztható be, hogy maximális túlmunkát kell vállalnunk, havi több mint 200 munkaórával."

Az orvosok már 2014 decemberében felhívták az osztályvezető főorvos figyelmét a megnőtt terhelésre, az ebből fakadó munkahelyi anomáliákra, a változatlan bérekre és a csökkenő paraszolvenciára, vagyis arra, hogy hálapénzből is kevesebb jön. 

Ez utóbbi azért fontos, mert a sebészek szerint azért alacsonyak a törvényileg megállapított alapbéreik, mert mindenki azzal kalkulál, hogy úgyis kapnak hálapénzt. Csakhogy a paraszolvencia "az életszínvonal csökkenésével évek óta csökken. Látva a sokszor nyomorult betegeket, nem is fogadunk el semmit. Mi beosztott dolgozók sosem kértünk előre, nincs meghatározott tarifa, így amit kapunk, ha kapunk, az tényleg hálapénz".

Ők sem szeretik a hálapénzt

A köpenyzsebbe dugott borítékokról bővebben is írnak. "Tévesnek tartjuk azt a nézetet, hogy az egészségügyet a paraszolvencia tartja egyben, azt a még dolgozó egészségügyiek lelkiismeretes munkája működteti. A paraszolvenciát összességében károsnak, kártékonynak, megszüntetendőnek tartjuk."

Szerintük a hálapénzből az orvosok kb. 75-80 %-a nem is részesül. A teljes összeg 90 %-át egy szűk réteg, klinikai igazgatók, osztályvezető főorvosok, és ún. sztárorvosok fölözik le. Ez a réteg képviseli ugyanakkor a teljes orvostársadalmat minden fórumon. 

A mindenkori kormányzatok kényelmességből, érdektelenségből nem nyúlnak az egészségügyhöz, a paraszolvencia kártékony rendszeréhez, tevőlegesen segédkezet nyújtva és legitimálva ezt a nyíltan korrupt rendszert. 

"Mi 15-en ez ellen nem tudunk tenni. Nyíltan, burkoltan bele van kalkulálva az alacsonyan tartott béreinkbe. Megfelelő bérezés mellett – amely nem áll távol az általunk megfogalmazottaktól – elutasítjuk a paraszolvenciát és nem fogadunk el több borítékot".

Az ügyeleti díj is nevetséges

Az ügyeleti díjak szintén behatároltak, alacsonyak, még az úgynevezett kiemelt ügyeleti díj is.

A sebészek azt írják, hogy "a hiányszakmában dolgozók egyéni, vagy a miénkhez hasonló technikával, ha tetszik, végső kétségbeeséstől vezetve zsarolással küzdötték ki ezeket a jövedelmeket. Pl.: trauma, intenzív osztály, belgyógyászok, az sbo-on, pathológusok, nephrológusok. Utóbbiak fel is mondtak, majd visszajöttek. Ezekre a bérrendezésekre, pótlékokra, bújtatott jövedelmekre mindig volt kerete a vezetésnek".

A győri sebészek szerint a környező kis kórházakban, magasabb béreket tudtak kialkudni magukat az orvosok, akik az övéknél kétszer, háromszor magasabb ügyeleti díjakért dolgoznak sokkal kevesebbet úgy, hogy a legkisebb problémásabb esetet már küldik is hozzájuk.  Óriási eltérések vannak ugyanakkor Budapest-vidék viszonylatban is, előbbiek javára. Sok helyen engedik (náluk nem) a vállalkozásban való ügyelést, lényegesen magasabb, kialkudott órabérekért.

Célkitűzéseiket így foglalják össze:

"Naivan azt hittük, meg tudunk egyezni, ahogy a többi szakmával is megegyeztek. Számításaink szerint, az ügyeleti díjak emelésével, pl. pótlék formájában, már teljesülnének kéréseink".

Ők továbbra is érdekeltek a konszenzusos megoldásban, de a 0 forint, mint ajánlat nem elfogadható. Szerintük érnek annyit, mint egy traumatológus, aneszteziológus, belgyógyász vagy nephrológus. 

"Tisztában vagyunk vele, hogy a betegellátást, beteg biztonságot felmondásunkkal nem lenne jó tovább rontani. Elég gyalázatos színvonalon van így is. Szeretnénk, ha ezt a döntéshozók is hasonló súllyal látnák és törekednének a konszenzusos megoldásra. A kollektíva kellően elkeseredett, ebből kifolyólag kellően eltökélt."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.