Bekeményít a kínai pártvezetés

külföld
2016 február 19., 05:43
comments 72

Március 10-én teljesen bezáródhat az amúgy sem a nyitottságáról híres kínai internet. Az ipari és információtechnológiai minisztérium legújabb szabályai szerint (amiket itt olvashatnak, már ha tudnak kínaiul) a jövőben

"kínai-külföldi vegyesvállalatok és külföldi vállalatok nem folytathatnak online publikációs tevékenységet",

illetve bármely cég, ami "szöveget, képet, térképet, játékot, animációt, hangfelvételt vagy mozgóképet" közölne online, az az ehhez szükséges technikai felszerelését, szervereit és háttértárolóit Kínában kell tartsa.

Vagyis a jövőben a kínai internetezők nemhogy a Kínában saját hírszolgáltatást kiépítő nagy lapok és hírügynökségek - a Reuters, a Bloomberg, a Financial Times és a New York Times - kínaiul, kínaiaknak szóló híreit nem olvashatnák, mert ezeket amúgy se olvashatták eddig sem, de még online játékokkal se játszhatnának, pláne nem tölthetnének le ilyeneket a netről.

A száz százalékban kínai tulajdonú vállalatok pedig kizárólag olyan tartalmakat közölhetnek, melyek

  • nem sértik a nemzeti egységet, a nemzeti szuverenitást és az ország területi integritását;
  • nem szivárogtatnak ki államtitkokat, nem veszélyeztetik a nemzetbiztonságot, sem a nemzeti öntudatot és érdeket;
  • nem keltenek gyűlöletet, nem mennek szembe a népszokásokkal;
  • nem terjesztenek pletykát, nem kavarják fel a társadalmi rendet és nem ássák alá a társadalmi stabilitást;
  • nem sértik a közerkölcsöt.

Vagyis a jövőben Kínában minden nagyon szép és jó lesz, a párt és az ország vezetői pedig példamutatásukkal fognak irányt mutatni a dolgozó népnek. A keményvonalas irányváltás oka amúgy az lehet, hogy az elmúlt évtizedek töretlen és tempós gazdasági fejlődése az elmúlt hónapokban megtorpanni látszik, az ország elnökének, Hszi Csin-pingnek pedig még a maoista nosztalgiával is meg kell küzdenie. Ez olyannyira létező probléma, hogy az elmúlt napokban az észak-kínai Sanhszi tartományban tízezrek védték testükkel a néhai keményvonalas pártvezér, Hua Kuo-feng szobrát, amit a hatóságok el akartak bontani.

Hua Mao hűséges támogatója volt, aki még a kulturális forradalom után is a posztján tudott maradni, levezényelve a négyek bandája elleni koncepciós eljárást.

Ennek apropóján a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao már új személyi kultusz bevezetését követelte, mert szerintük fel kell sorakozni a párt vezetése mögé és le kell számolni minden kommunista diktatúra legrémesebb rémálmával, a "frakciózással". (Via Quartz, MTI. Címlapképünk a kínai Népi Felszabadító Hadsereg 2015-ös nagy díszszemléjén készült. AFP PHOTO / POOL / WANG ZHAO.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.