Most végre kiderül, hányadán áll Sanders és Clinton

külföld
2016 február 20., 18:38
comments 37

Egy újabb kaukusszal és előválasztással folytatódik szombaton az amerikai elnökválasztási küzdelem. Először az idei választási ciklusban a demokratáknál érdekesebb a verseny:

  • egyrészt, mert náluk kaukuszt tartanak, ezeket pedig sokkal nehezebb előrejelezni az előválasztásoknál;
  • másrészt mert most először egy nem fehér és liberális többségű államban szavaznak.

Ez utóbbi azért fontos, mert az eddigi két megmérettetés, az iowai kaukusz és a New Hampshire-i előválasztás demográfiailag Bernie Sandersnek kedvezett - ennél a kettőnél talán csak otthonában, Vermontban van erősebb pozícióban. Vagyis istenigazából most először látunk majd bele abba, hogy valójában hogy állhat a két demokrata jelölt, Bernie Sanders és Hillary Clinton versenye.

A hagyományok és az elemzői konszenzus szerint Nevada Clintonnak áll:

az itteni demokraták sokkal mérsékeltebbek és sokkal színesebbek akár az iowai, akár a New Hampshire-i választóknál.

Ez meg is látszott a kezdeti közvélemény-kutatásokban, amelyek mind Clinton hatalmas előnyét mutatták. Ez azonban már a (két hónapos) régmúlt. A legfrissebb felmérések alapján kifejezetten szoros is lehet a verseny, a három friss mérés szerint Clinton előnye 0 és +6 százalékpont közötti. Ehhez persze hozzá kell tennünk, hogy a kaukuszokról nagyon nehéz felmérést készíteni, nagyon sok minden dőlhet el helyben. Nevadában amúgy a legnagyobb kérdés az szokott lenni, hogy a nagyon erős szakszervezetek kit támogatnak. Idén

senkit,

így ebből sem lehet semmilyen következtetést levonni előre. Hagyjuk is a tippeket, inkább nézzük, hogy milyen eredményből mit lehet majd kiolvasni.

Ha Clinton nagyon nyer

Ha Hillary Clinton fölényes, 10 pontosnál nagyobb győzelmet arat, akkor Sanders eddigi sikereit tényleg kizárólag a választók kedvező demográfiai összetételének köszönhette, és valóban nincs reális esélye a jelöltség megszerzésére. Ez persze nem jelenti még a kampány végét, de Clinton stábja megnyugodhat a súlyos New Hampshire-i vereség után.

Ha Clinton csak kicsit nyer

Ha Hillary Clinton 3-7 százalékpont közti győzelmet arathat csak, akkor ez Nate Silver számításai szerint azt jelentheti, hogy a héten megjelent, Clinton és Sanders országos támogatottságának kiegyenlítődését jelző közvélemény-kutatásoknak van alapjuk, és nagyon szorossá vált a demokrata jelöltségért zajló küzdelem.

Ha Sanders nyer, vagy döntetlenközeli az eredmény

Egy Sanders-győzelem azt jelentené, hogy

Hillary Clinton nagyon nagy bajban van,

és reális esélye van a jelöltség elbukására. Mit reális, ha Sanders győzne, onnantól valójában ő számítana éllovasnak a versenyben, és Clintonnak meggyőző fölénnyel kéne nyernie egy hét múlva a demográfiailag neki kedvező Dél-Karolinában ahhoz, hogy elhitethesse az amerikai sajtóval, hogy még van esélye a győzelemre.

Mindeközben a reublikánusoknál tovább zakatol Donald Trump

Hol van már Iowa, ahol Donald Trump némi meglepetésre vereséget szenvedett? Ennek akkor nagyon nagy jelentőséget tulajdonítottunk, mert bebizonyosodott, hogy a Donald mégsem legyőzhetetlen. Aztán fölényesen nyert New Hampshire-ben, ahol az ellenfelei megtették azt a szívességet, hogy egymást gyengítették, most pedig

Dél-Karolinában is fölényesen vezet a felmérésekben.

Vagyis a fő kérdés még mindig az, hogy

ki lesz a kihívója, akinek talán-talán sikerül megállítania?

Iowa után egyértelműen Marco Rubio tűnt annak, még ha ott Ted Cruz is győzött. Cruz most is esélyes a második helyre, ahogy New Hampshire-ben is dobogós lett, de ő csak a Republikánus Párt jobb szárnyának szavazataira számíthat. Rubio viszont

nagyon leszerepelt New Hampshire-ben,

ahol két, a pártelithez közel álló, mérsékelt jelölt, John Kasich és Jeb Bush is megelőzte. Minden jel arra utalt, hogy megtorpant a kampánya, erre

most mégis megint ő a legerősebb a mérsékeltek között.

Bár győzelmi esélyei még így is elenyészők, legalábbis Dél-Karolinában. Mégis nagyot nyerhet:

ha Jeb Bush újra nem tud számottevő támogatást szerezni, akkor a republikánus elit várhatóan végre felsorakozik Rubio mögé.

Erre utaló jelek amúgy már vannak, az állam népszerű republikánus kormányzója és a két szenátora közül a kedveltebb már Rubio támogatója, Bush csak a kevésbé népszerá Lindsey Graham szenátor támogatását tudta megszerezni. A legmérsékeltebb republikánus jelöltnek, Kasichnek nem sok esélye van a nagyon konzervatív Dél-Karolinában, ami épp a választói összetétele miatt a mérsékeltek közül leginkább Rubiónak kedvez.

Az előrejelzések szerint Trump 35 százalék, Cruz és Rubio 20 százalék, Bush és Kasich pedig <10 százalék körüli eredményre számíthat.

Hogy mi következik ebből?

Egyrészt úgy tűnik, hogy Trump plafonja a republikánus szavazók egyharmada körül van, amiből az is következik, hogy ha Dél-Karolina után szűkülne a mezőny - amire van esély, mert ha Bush tíz százalék alatt végez, akkor nincs nagyon értelme tovább harcolnia -, máris nagyon szorossá válna a verseny a jelöltségért.

Rubionak legalább hoznia kéne a várakozásokat. Ha sokkal elmaradna a 20 százaléktól, az a gyengeség jele volna.

Hát, erre kell majd figyelni vasárnap hajnalban. (Címlapkép: McNamee / Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.