Három hónapja eltűnt radioaktív anyag került elő Irakban

külföld
2016 február 21., 21:20
comments 25

 Megtalálták azt a "nagyon veszélyes" radioaktív anyagot, amelyet több mint három hónappal ezelőtt loptak el Irak déli részén - jelentette be vasárnap az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

"Megtaláltuk azt a radioaktív anyagot, amelyet egy török vállalat vesztett el" 

- erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek Amir Ali Haszún. Hozzátette, az anyag teljesen változatlan formában került elő, és nem kell tartani a sugárzásától.

Az isztambuli székhelyű SGS török cég tulajdonát képező radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották, amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából. A történtekről a Reuters a héten számolt be. A brit hírügynökség azt is közölte, hogy a birtokába jutott dokumentum szerint a "nagyon veszélyes radioaktív anyag" az irídium 192-es izotópja, amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére. A fejlemény miatt egyesek attól tartottak, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam (IS) nevű dzsihadista szervezet kezére kerül, és piszkos bomba készítéséhez használják majd fel.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivőjének közlése szerint a megtalált anyag a tárcánál marad addig, amíg át nem adják az SGS török vállalatnak.

A radioaktív elemet tartalmazó táskára a Baszrától mintegy 15 kilométerre lévő ez-Zubair városában, egy benzinkút mellett bukkantak rá, s egyelőre nem világos, hogy miként került oda. A hatóságokat egy járókelő értesítette a gazdátlan tárgyról.

Egy névtelenül nyilatkozó helyi biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy csak idő kérdése, mikor veszik őrizetbe a lopást elkövetőket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es számú kategóriába sorolja az irídium 192-es izotópját, vagyis helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak. A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.

Irak déli része az ország kőolajipari központja, és a nyersanyag jelentős részét ennek a régiónak a kikötőjéből exportálják. Dél-Irak bizonyos részein milíciák és bűnbandák tevékenykednek, de az Iszlám Állam a fővárostól, Bagdadtól északra és nyugatra lévő területeket tart ellenőrzése alatt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.