Elkészült a Tejútrendszer nagy gáztérképe

űrkutatás
2016 február 24., 22:54
comments 39

Elkészült a részletes térkép a Tejútrendszerben található sűrű, igen hideg gázról, az új, nagy tömegű csillagok születésének helyéről.

A chilei Atacama-sivatagban, egy fennsík 5100 méteres magasságban álló Apex (Atacama Pathfinder Experiment) teleszkóp akkora területről készített felvételeket, ameddig csak sugárzást érzékelő detektora – valójában egy igen érzékeny hőmérő – „ellátott”.

A hőmérséklet apró változásait 295 szenzort tartalmazó műszere, a Laboca (Large Bolometer Camera) érzékeli, amit az abszolút nulla fok fölött 0,3 fokkal tartanak. A 12 méteres Apex űrtávcső 10 éve működik a chilei Chajnantor-fennsíkon.

photo_camera Fotó: ESO Astronomy / Facebook

A frissen befejezett térkép, az Atlasgal (Apex Telescope Large Area Survey of the Galaxy) első nagy adatbázisa 2009-ben jelent meg, azóta összesen 70 tudományos mű született a mérésekből.

Az Astronomy and Astrophysics szerdai számában közzétett tanulmány a korábbi térkép által lefedett terület több mint négyszeresét tartalmazza, sokkal pontosabb és részletesebb is.

A friss tanulmány kiegészíti a Tejútrendszer északi részéről más űrtávcsövek által gyűjtött adatokat. A német Max Planck Radioasztronómiai Kutatóintézet munkatársa szerint az Atlasgal érdekes információkkal szolgál azokról a helyekről, ahol a nagy tömegű csillagok és csillaghalmazok új generációja származik.

Az Atlasgalon dolgozó tudósok másik két műszer – az Európai Űrügynökség (ESA) Planck műholdja és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Spitzer űrtávcsöve – adatait is felhasználva óriási, letölthető képet is készítettek, ami az Atlasgal adatait vörösben, a Planckét halványabb pirosban, a Spitzerét kékben mutatja.

„Az Atlasgal teljes munkájának közzététele lehetővé teszi, hogy ebben a csodálatos adatbázisban új felfedezések nyomába eredhessünk. Sok kutatócsoport használja már az Atlasgal adatait, hogy a Tejútrendszer további részeinek vizsgálatát tervezze vele” – mondta Leonardo Testi, az Európai Déli Obszervatórium (ESO) munkatársa.

Az Atlasgal adatait az ESO portáljáról lehet letölteni. (ESO, MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.