Ezt ígéri a kormány a tanároknak

POLITIKA
2016 február 24., 18:31
comments 92

Széleskörű megállapodás-tervezetet juttatott el a kormány a pedagógusok sztrájkbizottságának a hét végén.

A dokumentumot az MTI szerint ma hozták nyilvánosságra, bár a kormany.hu-n egyelőre nem találtuk meg.

Kitér többek között az állami intézményfenntartásra, a pedagógusok munkaidejére, az adminisztráció csökkentésére, és tartalmi kérdésekre is.

A tervezet szerint a felek egyetértenek abban, hogy szükséges:

  • a Nemzeti alaptanterv (Nat) és a kerettantervek átfogó felülvizsgálata
  • a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentése
  • az alapkompetencia-fejlesztés erősítése (az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán)

Kiemelt cél, hogy a diákok számára a tanulás teljesítésére sarkalló, hasznos és élményszerű legyen. A tartalmi átalakítás szakmai koncepciójának elfogadására december 31-ét jelölik meg határidőnek.

Az aláírók az intézmények szakmai önállóságának tiszteletben tartása mellett egyetértenek abban, hogy az egész napos iskolaként működő intézmények hétköznap ne adjanak írásbeli házi feladatot, és ezt jogszabályban kell rögzíteni (határidő: szeptember 1.).

Felülvizsgálhatják a tankötelezettségi korhatárt

A tankötelezettségről a tervezet azt tartalmazza, hogy a korhatár leszállításának tapasztalatait elemezni kell. Ha a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya szignifikánsan növekedne 5 év távlatában, indokolt a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata.

Körmére kell nézni a Kliknek

A Kliknek haladéktalanul rendeznie kell a jövedelem-elmaradásokat. Április 30-ig fel kell mérni az állami intézményfenntartás valós költségeit és biztosítani kell a szükséges többletforrásokat a központ részére.

A Klik közbeszerzési és beszerzési folyamatait át kell alakítani, az intézményvezetők részére megfelelő összeget kell biztosítani havonta kincstári kártyán keresztül a sürgős dologi költségek fedezésére – olvasható az MTI szerint a tervezetben, ami ezen intézkedés határidejének szeptember 1-jét jelöli meg, ahogy a Klik érdemi decentralizációját is eddig kell megvalósítani.

Szintén eddig az időpontig határozzák meg, hogy az állami intézményfenntartó központban az üres álláshelyeket meg kell hirdetni, ha a munkáltató ezt a szakos ellátottság biztosítása érdekében szükségesnek tartja.

Óradíj járna a túlóráért

Szeptember 1-ig felül kell vizsgálni a nyugdíjazás miatt megüresedett álláshelyek zárolásának kötelezettségét: ha a munkáltató a szakos ellátottság biztosítása érdekében szükségesnek tartja, a megüresedett álláshelyeket fenn kell tartani.

Biztosítani kell a nyugdíjas korú pedagógusok továbbfoglalkoztatását is az adott tanéven belül, ha a pedagógus munkáltatója a feladatellátás zökkenőment megvalósítása érdekében ezt szükségesnek tartja.

A kormány szeptember 1-ig felülvizsgálná a köznevelési intézményekben a munkaidő-nyilvántartás gyakorlatát, és a kötött munkaidőre vonatkozó szabályozást. A többlettanítás után az általános munkajogi szabályok szerint – és a Klik esetében a Kollektív Szerződés szerint – óradíjat kell fizetni a pedagógusoknak.

December 31-ig az önértékelési, a tanfelügyelet és a minősítés adminisztrációjának csökkennie kell. Ezzel együtt lehetőséget kell biztosítani az önértékelés nyilvános és egységes elvű rendszerén belül arra, hogy az intézmények specialitásai a lehető legnagyobb mértékben megjelenhessenek: az önértékelés és a tanfelügyelet átmeneti ideig (legalább 2020-ig) nem számít bele a pedagógusok minősítésébe.

Csökkenteni kell az adminisztratív terheket

A pedagógusok és intézményvezetők adminisztratív terheit, az intézmények adatszolgáltatási kötelezettségeit érezhető mértékben csökkenteni kell.

Emellett év végéig felülvizsgálnák a nevelő-oktató munkát segítők jövedelmi rendszerét, szeptember 1-ig rögzítenék, hogy köznevelési intézményben a fenntartó által engedélyezett létszám terhére nem alkalmazható közfoglalkoztatott.

A tervezet rögzíti, hogy az ágazati érdekegyeztetés fórumának meghallgatása nélkül nem adnak ki a pedagógusok foglalkoztatásával, élet- és munkakörülményeivel összefüggő jogszabályt, csak kivételesen indokolt esetben, és az Emmi és a szakszervezetek partneri megállapodást kötnek a jogszabály-előkészítésben történő együttműködésről április 30-ig.

10. pontként a tervezet tartalmazza, hogy az aláírók részt vesznek a köznevelési kerekasztal és munkacsoportjainak munkájában.

Kedden Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a pedagógusok sztrájkbizottságának határozott szándéka a megegyezés a kormánnyal, de a 25 pontos követelésükre adott minisztériumi megállapodás-tervezet egyelőre „nem ebbe az irányba mutat”. (MTI, címlapkép: Fortepan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.