Az NVI elnöke szerint a 25 kopasz akár be is nyújthatott volna népszavazási kezdeményezést

2016 február 25., csütörtök 8:03
257

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége, a téma természetesen az volt, hogy mi történt kedden az NVI épületében, amikor verőember külsejű férfiak csoportja akadályozta meg, hogy az MSZP-s Nyakó István benyújtsa a népszavazási kezdeményezését a vasárnapi zárvatartásról. 

Pálffy szerint nincs felelőssége abban, ami kedden lezajlott, hiszen attól függetlenül, hogy kik voltak ott, rend volt. 

„Az, hogy ők kigyúrtak, kopaszok, fehérek vagy nem fehérek, az nem tartozik arra, hogy minden állampolgárnak lehetősége van népszavazást kezdeményezni.”

Az NVI elnöke elmondta, kollégái többször lementek, és megkérték a társaságot, hogy senkit ne akadályozzanak abban, hogy mindenki odaférjen a blokkolóórához.

„Gyakorlatilag ott nem volt olyan, amiért intézkedni kellett volna. Nekem nincs jogom ahhoz, hogy kiküldjem őket.”

Beszélt arról is, hogy icipici hely volt, és a jelenlegi szabályozás rossz, a Kúria döntése teremt tömegnyomort ilyenkor. 

Arra a kérdésre, hogy nem volt-e neki gyanús, hogy 25 kigyúrt, kopasz, bőrdzsekis fiatalember megjelenik az irodánál, hogy népszavazási kérdést nyújtson be, azt mondta:

akár be is nyújthatták volna. 

Ott is voltak náluk a kérdések, ott volt náluk a dosszié. Azt nem is vizsgálták, hogy különböző kérdések vannak-e benne, erről ugyanis nem szól a törvény. 

Pálffy szerint a jelenlegi jogszabály minden ügyeskedést megenged. Az sem szabálytalan, ha huszonöt ember viszi be ugyanazt a kérdést. Tavaly kezdeményezte is a törvénymódosítást, de akkor a Fidesz nem támogatta a tervet. 

Az NVI elnöke szerint a demokrácia megcsúfolása lett volna, ha olyat küldd ki az épületből, aki jogosan állt ott. Azért engedték be az embereket, tette még hozzá, hogy ne az esőben és a hidegben álljanak.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt