Hamisak lennének a Lech Walesa kollaborálásáról szóló dokumentumok?

külföld
2016 február 25., 21:30
comments 13

A hét elején nyilvánosságra került, Lech Walesa ügynökmúltjával kapcsolatos állambiztonsági iratok lehetséges hamisítása miatt indított nyomozást a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének ügyészi tagozata. Megvizsgálják, hogy a kommunista lengyel belbiztonság tagjai esetleg hamisították-e a Szolidaritás szakszervezet alapítójára és első elnökére vonatkozó dokumentumokat. A nyomozás során grafológiai elemzésnek vetnék alá a Czeslaw Kiszczak egykori belügyminiszter házában talált iratokat, így a Walesa által kézzel írt együttműködési nyilatkozatot is. Bár ezt és a különböző jelentéseket is az Intézet hitelesnek minősítette. 

photo_camera AFP / WOJTEK DRUSZCZ

Lech Walesa jelenleg nem tartózkodik Lengyelországban, a hétfőn nyilvánosságra került dokumentumokat hamisítványoknak nevezte, majd zavarosan utalt egy őt eláruló állambiztonsági tisztre, illetve arra, hogy egy 70-es években tartott házkutatások során lefoglalt, saját kezűleg írt jegyzeteit használta fel a belbiztonsági szolgálat, hogy nevére pénzt vegyenek fel. Walesa közölte azt is, hogy a kommunista elhárítással többször is találkozott, de a belbiztonságiakkal nem. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.