Már megint elképesztő dolgokra költik a közpénzt a Cseh Tamás Programban

zene
2016 február 25., 13:22

A pazarló magyar állam életének egy apró, ám kellően érdekes és felháborító szelete a Cseh Tamás Program, amely könnyűzenei témájú ügyekben szokta két marékkal szórni a pénzt.

A CSTP programjainak többségével könnyűzenészeket támogat. A pályázók nagy része vagy olyan befutott produkció szokott lenni, aki meg tudna élni a piacról is, vagy olyan fiatal, akinek a produkciójára joggal nem kiváncsi senki.

2016 február 10-án viszont nem előadóművészek, hanem újságírók, illetve egészen pontosan "tartalomkészítők" között osztottak szét 21 300 000 forintot. Azon még lehet vitatkozni, hogy jó ötlet-e zenészeket államilag támogatni, de abban nyilván minden jóérzésű ember egyetért, hogy újságírókat, bloggereket, miegyebeket elég nagy hiba.

És akkor még nem is néztük meg, hogy pontosan kinek osztogatták itt a közvagyont.

Először is nagyjából mindenkinek, aki méltóztatott pályázatot beadni. A CSTP sajtóközleménye alapján a "könnyűzenei tartalom készítésére és megjelentetésére" működtetett médiatámogatási program keretében 23-an álltak sorba, és 21-en kaptak is 600 000 és 2 000 000 forint közötti összeget a magyar államtól.

A legmagasabb összegű apanázst többé, illetve kevésbé megbecsült, jó ideje működő popzenei szaklapok (Recorder, Lángoló Gitárok, Hammerworld) kapták. Szomorú ez is, de az igazán izgalmas dolgok rajtuk túl következnek.

  • 800 000 forintot kapott például Kovács Dzsenifer Kőszegről "könnyűzenei tartalom készítésére és megjelenítésére a Magyar Alternatív Zene Csekkoló blogban. Erről a blogról van szó. Ki gondolta volna, hogy Magyarországnak már olyan jól megy, hogy ilyenekre is jusson pénz?
  • A vidéki lapokat működtető Pannon Lapok Kft. különböző újságjai révén összesen 4 600 000 forinttal gazdagodott. 
  • 1 millió forint körüli összegeket kapott egy csomó olyan weboldal (koncert.hu, nowmagazin.hu, musicmedia.hu, dalok.hu, zeneszoveg.hu, rockstar.hu, rockbook.hu, kortarsonline.hu), amiknek vagy készítőik lelkesedésére alapozva kellene működniük, vagy sehogy.
  • Végül pedig 700 000 forintot kapott a Globoport Média Holding Műsorgyártó és Produkciós Kft. "könnyűzenei cikkek, cikksorozatok, online videóanyagok készítésére és megjelenítésére a középsuli.hu portálon". Aki nem ismeri ezt a weboldalt, az a saját szellemi épsége érdekében ne kezdjen most kutatni utána. Azt viszont érdemes tudni, hogy a Globoport annak a Dr. Kiss Róbert Richárdnak a hatásköre, akinek az a szuperképessége, hogy a legváltozatosabb témákban, az egzotikus úticéloktól a könnyűzenéig tud minősíthetetlenül rossz tartalmat előállítani.

Gratulálunk a nyerteseknek!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.