Már Pekingben él a legtöbb milliárdos a Földön

Legalábbis egy sanghaji vállalat, a Hurun szerint, amelyik havonta közli a Forbes-hoz hasonlóan a világ leggazdagabb embereinek listáját.

Legfrissebb adataik szerint Pekingben száz dollármilliárdos él jelenleg, addig New Yorkban csak 95. A mostani jelentés pár hónappal követte azt a bejelentést, mely szerint Kínában most már több milliárdos él, mint az Egyesült Államokban. 

A kínai elit elképesztő tőkekoncentrálódása mögött a kínai tőzsde elmúlt években végbement deregulációja áll. Ez lehetőséget teremtett óriási egyéni vagyonok összerakására, igaz, a közelmúlt kvázi-összeomlásai azt is megmutatták, hogy milyen életveszélyes kockázatai is vannak mindennek. 

A Hurun állítása szerint számításaik a január 15-ei tőzsdei adatok állását tükrözik, azaz az eredménybe beleszámították a kínai tőzsde féléves mélyrepülését. 

Peking úgy tudott az élre kerülni, hogy tavaly 32 új milliárdos bukkant fel a városban, míg New Yorkban csak négy. Az összesített lista harmadik helyén Moszkva áll, 66 milliárdossal, majd Hongkong és Sanghaj jön, 64 és 50 nagyon gazdag emberrel. 

Kína leggazdagabb embere, az ingatlanmágnás Wang Jianlin viszont világviszonylatban csak a 21-eik helyre fért fel. (AP)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.