Összetörik a szíved, ha megtudod, hova vezet a Klik elleni tiltakozás :-(

irodalom
2016 február 26., 12:12
comments 193

Mi történt szeretett tanárainkkal? Hová tűnt gyermekeink maszatos pofijáról a mosoly? Hát ezt akartuk?!

Egy héten belül másodszor idéződik meg Pavlik Morozov, az állítólagos szovjet gyerekmártír alakja. (Morozov volt az a 13 éves kisfiú, aki állítólag „nagyon helyesen” feljelentette az apját a hatóságoknál, ezért a családja megölte.)

Legutóbb a török bulvárhírek között láttunk hasonlót, most viszont a kormányközeli Magyar Idők írt lírai, 1932-es szovjet stílusú, maximálisan kormánypárti cikket, amiben a kormányban nem bízó, aljas szülők és gonosz intézményvezetők rúgták fel a demokrácia alapvető szabályait.

A 17 milliárdos tartozást felhalmozó, katasztrofálisan működő Klik február 29-i iskolai tiltakozás, azaz az „önjelölt forradalmárok” felelőtlen akciója pedig poszt-apokaliptikus látomást idézett elő a szerzőben:

„Ül az osztályban a gyerek, vele szemben a tanító néni. Eddig szerették egymást. Most azonban gyanakodva néznek maguk elé, szemükben ott ül a szégyen. A gyerek könnyeivel küszködve arra gondol, hogy utálnia kellene az apját, hogy szerethesse a tanárt. A tanár arra gondol, mennyire nem szereti most a gyerek apját, mert nem tartotta otthon a fiát. Hogy vajon miért nem támogatja őt az apa, »miért nem szolidáris a tanárokkal«. A gyerek persze arra is gondol, hogy mit szólnak majd az osztálytársai. Hogy kiközösítik-e, mert bement az iskolába. Arra a helyre, ahol tanítási időben köteles megjelenni, hacsak nem beteg vagy nincs valamilyen különleges oka annak, hogy hiányozzon.”

Félelmetes jövőkép. Ezek után akiben akár csak egy kis jóérzés is van, önkritikát gyakorol (már ha nem a kormány oldalán van), mert gyermekeink jövője a tét!

photo_camera Most még tartható a helyzet, de csak egy szikra kell a puskaporos hordónak (Fotó: Fortepan)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.