Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy tényleg a Zika okozza a csecsemők agyzsugorodását

külföld
2016 február 28., 07:44
comments 39

A tudomány már hónapok óta kapcsolatot vél a Dél- és Közép-Amerikában tomboló Zikajárvány és az ugyanezen a területen megugrott mikrokefáliás esetek között. Az ok-okozati kapcsolatot ugyanakkor még nem sikerült bizonyítani, de most újabb bizonyítéka van annak, hogy valamiféle összefüggés lehet a fertőzés és a fejletlen aggyal és kis koponyával születő gyermekek között.

Az amerikai járványügyi központ, amely idén januárban már minden terhes nőt eltanácsolt attól, hogy Zika-fertőzött területekre utazzon, január óta kilenc terhes amerikai nőt diagnosztizált Zika-vírussal. A vizsgálatokról tanulmányt is közöltek.

A kilenc nő közül ketten elvetéltek, ketten az orvosaikkal konzultálva az abortusz mellett döntöttek - egyiküknél a magzaton végzett ultrahangos és MR-vizsgálatok azt mutatták, hogy a magzat agya súlyosan alulfejlett -, egyikük pedig súlyos mikrokefáliás gyermeknek adott életet.

Két nő egészséges gyermeknek adott életet, két másik, 18, illetve 34 hetes terhes nőnél a vizsgálatok nem mutattak ki károsodást a magzatban.

Ez alapján még mindig nem lehet állítani, hogy ok-okozati összefüggés lenne a fertőzés és a mikrokefália között, de mindez megerősíti, hogy a terhes nők jobban járnak, ha kerülik a fertőzött területeket - például Brazíliát, ahol tombol a járvány, és ahol a nyáron olimpiát rendeznek. (Via Wired. A címlapképen egy normális és egy mikrokefáliás csecsemő agyi ct-jét láthatják.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.