A nigériai kormány rájött, hogy 24 ezer olyan embernek adott rendszeresen fizetést, akik nem is léteztek

A nigériai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a kamu emberek kiszűrésével havonta 11,5 millió dollárt spórolhatnak meg. A most elvégzett audit része annak a korrupcióellenes kampánynak, amit a tavaly hivatalba lépett Muhammadu Buhari elnök kezdett el.

Mohammadu Buhari elnök újságírókkal beszélget - Fotó: AFP/Sunday Aghaeze

A korrupció és a rossz gazdálkodás már régóta fékezte az afrikai legnagyobb gazdaságát. Mivel Nigéria a kontinens legnagyobb olajtermelője is, ezért az utóbbi időben nekik is komoly gondokat okozott a nyersanyag árának mélyrepülése.

A nagy átvilágítást tavaly decemberben kezdték, amelynek során biometrikus adatokat és bankszámlaszámokat ellenőriztek, hogy kiderüljön, hová folyik ez a rengeteg pénz. Így voltak olyanok, akik több számlaszámra is kaptak fizetést. Összesen 23 846 fantomot távolítottak a fizetési listáról.

Az ellenőrzést végző hivatalnokok szerint az így megmentett pénznek köszönhetően meg tudják előzni a közszférában a keményebb leépítéseket. (BBC)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.
;