A nigériai kormány rájött, hogy 24 ezer olyan embernek adott rendszeresen fizetést, akik nem is léteztek

külföld
2016 február 29., 21:36
comments 49

A nigériai pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a kamu emberek kiszűrésével havonta 11,5 millió dollárt spórolhatnak meg. A most elvégzett audit része annak a korrupcióellenes kampánynak, amit a tavaly hivatalba lépett Muhammadu Buhari elnök kezdett el.

Mohammadu Buhari elnök újságírókkal beszélget - Fotó: AFP/Sunday Aghaeze

A korrupció és a rossz gazdálkodás már régóta fékezte az afrikai legnagyobb gazdaságát. Mivel Nigéria a kontinens legnagyobb olajtermelője is, ezért az utóbbi időben nekik is komoly gondokat okozott a nyersanyag árának mélyrepülése.

A nagy átvilágítást tavaly decemberben kezdték, amelynek során biometrikus adatokat és bankszámlaszámokat ellenőriztek, hogy kiderüljön, hová folyik ez a rengeteg pénz. Így voltak olyanok, akik több számlaszámra is kaptak fizetést. Összesen 23 846 fantomot távolítottak a fizetési listáról.

Az ellenőrzést végző hivatalnokok szerint az így megmentett pénznek köszönhetően meg tudják előzni a közszférában a keményebb leépítéseket. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt