Ha átszakadna a moszuli gát, az még az ISIS-nél is nagyobb csapást jelentene Iraknak

Az amerikai nagykövetség Bagdadban arra figyelmeztetett, hogy ha leomlik a Moszulnál álló gát, akkor annak komoly és beláthatatlan következményei lehetnek. A helyi hatóságoktól azt követelték, hogy telepítsék ki a környéken élőket. Az amerikai nagykövet szerint ha a gát leomlik, az elszabaduló ár akár 1,47 millió embert is megölhet a Tigris folyó mentén.

A moszuli gát - Fotó: AFP/Safin Hamed

A gát karbantartási munkái akkor szakadtak meg, mikor azt az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben elfoglalták. Az iszlamisták csak 11 napig tudták tartani a gátat, de az ott dolgozó munkások többsége a terület visszafoglalása után sem tért vissza, ezért a nagyobb karbantartási feladatokat nem végezték el.

Az amerikai nagykövetség számításai szerint a Moszul környékén élőket legalább 6 kilométerre kellene telepíteni a folyó partjától, hogy biztonságban legyenek. A mentést nagyban nehezítené, hogy 2014 júniua óta a várost az Iszlám Állam tartja megszállva.

Ha átszakadna a gát, akkor az áradás 24-48 órán belül elérné Tikrit városát is, de még Bagdad néhány része, így a repülőtér is víz alá kerülne.

Az iraki kormány a Trevi Group nevű olasz céggel állapodott meg a helyreállítási munkák elvégzéséről. A helyreállítás akár 18 hónapig is eltarthat. Addig az olasz hadsereg 450 katonát küld oda, hogy a mérnökök munkáját biztosítsák. (BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.