Megjelent a tiltakozó tanárok 12 pontja

2016 március 1., kedd 12:41
123

A Facebookon tette közzé a Civil Közoktatási Platform "azonnali követeléseit", amelyben az elmúlt hetek tiltakozásait szervező pedagógusok és szövetségeseik sorolják fel, hogy mit kellene azonnal tenni a magyar oktatással.

Az egyes pontok részletes kifejtése itt olvasható el

A bevezető szerint ezek a módítások "nem igényelnek hosszabb előkészítést", és ezek a "változások akkor lehetnek hatékonyak, ha az óvodák, iskolák, szülők, diákok lehetőséget kapnak a szerepük szerinti véleményalkotásra".

A 12 pont:

 1. Az érettségire vonatkozó módosításokat halasszák el!
 2. A középfokú szakképzési rendszerben a kormány által tervezett minden változtatást azonnal függesszenek fel! Biztosítsák mindenkinek a lehetőséget a középfokú végzettség megszerzésére!
 3. Csökkenteni kell a tanulói terheket!
 4. A különleges bánásmódot igénylő gyermekek méltányos és eredményes ellátásáért azonnali, kármentő intézkedések szükségesek!
 5. A kormányzat tegyen azonnali intézkedéseket a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítása, a diszkrimináció minden formájának hatékony tilalma érdekében!
 6. Követeljük a tankönyvválasztás tényleges szabadságát!
 7. A pedagógus életpályához kapcsolódó minősítés és a pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszerét azonnal fel kell függeszteni, a folyamatban levő eljárások befejezésének kivételével!
 8. Azonnali hatállyal teremtsék meg a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának jogszabályi kereteit! Szüntessék meg a létszámstopot!
 9. A pedagógusok kötelező óraszámát 22 órában kell rögzíteni, el kell törölni az ezen felüli kötött munkaidőt!
 10. Követeljük az oktatásfinanszírozás legalapvetőbb forrásainak biztosítását!
 11. Elvárjuk az oktatással kapcsolatos őszinte és nyilvános kommunikációt!
 12. Új alapokra helyezett, az elért eredményekre építő közoktatási rendszer kidolgozását kell azonnal elkezdeni!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt