Mészáros Lőrinc emberei gondozzák Orbán Viktor kutyáját egy titokzatos luxusmajorságban

ÁLLAT
2016 március 04., 17:16
comments 377

Úgy néz ki, megvan Orbán Viktor egyesek által nemlétezőnek tartott kuvasza, Nárcisz, csak éppen nem ott, ahol eddig gondolták volna.

link Forrás


Általános meglepetést és némi zavarodottságot keltett, amikor Orbán miniszterelnök Faceboookján február 24.-én megjelent egy fotó róla, amint éppen megölel egy kuvaszt, azzal a szöveggel, hogy

„Nárcisz és én is egyetértünk az állatvédők céljaival”.

Orbán arra a négy nappal korábban, a Kossuth téren tartott többezres tüntetésre utalt, ahol állatvédők követelték az állatkínzás szigorúbb büntetését. Ugyanezen a napon, vagyis február 24.-én cikk jelent meg a témáról a Blikkben a kutyáról, "Kertjükben verték félholtra Orbán Viktor kutyáját" címmel. Ebből az írásból értesülhetett arról a meglepett közvélemény, hogy

  • Orbán Viktoréknak van kutyájuk;
  • már hat éve;
  • ezt a kutyát valakik egyszer majdnem agyonverték Orbán felcsúti kertjében, olyan brutálisan, hogy majdnem belepusztult és elvesztette az egyik szemét.

Mindez azért okozott általános meghökkenést, mert Orbán Viktor kutyájáról korábban senki sem tudott. Sőt, igazából fel sem merült, hogy lenne neki, hiszen négy évvel ezelőtt ő maga nyilatkozta a Borsnak, hogy:

„Lovat vagy kutyát szívesen tartanék. Az állat azonban majdnem olyan, mintha családtag lenne, ezért csak akkor tarts, ha tudsz vele törődni! Erre manapság a munkám mellett sajnos semmi esélyem.”

Azt is hamar kiderítette a sajtó, hogy Orbán Viktor Facebookján – ahol soha nem szokott cukiságziccereket kihagyni és a családi képek posztolásától sem tartózkodik – az elmúlt években nem szerepelt a kuvasz. Sőt egyik gyereke sem posztolt ilyesmit, miközben Orbán Ráhel tacskójáról jelent meg kép.

Ekkor úgy nézett ki, hogy az állat talán nem is létezik, bár azt a kétkedők sem értették, hogy miért hantálna ilyesmiről valaki, még ha politikus is az illető.

A zavart, ha lehet, tovább fokozta, amikor az Index kiderítette, hogy létezni mégiscsak biztosan létezik a kuvasz, akit 2010. júniusában vettek fel a Budai Kisállatklinikára, négyhónaposan, súlyos sérülésekkel, törött lábbal. Az állat gazdájaként Orbán fiát, Gáspárt jegyezték be.

Tehát ekkor annyit már lehetett tudni, hogy Nárcisz nem valami PR-kitaláció, és tényleg megtörtént az összeverés is, még kis kölyökkorában. Annál különösebb volt, hogy akkor miért hallgattak eddig róla, miért nem fényképezték le, és miért nem látta soha senki kívülálló? Orbán felcsúti háza ugyanis annyira szem előtt van, a stadion mellett, hogy aki újságíró bármikor ott jár, garantáltan benéz a kerítésen, de kuvaszról soha senki nem számolt be.

photo_camera Az országútról ennyi látszik a felújított komplexumból. Fotó: Botos Tamás/444.hu


Most úgy tűnik, fény derült a rejtélyre.

Egy Megbízható Forrás ugyanis azt állította a 444-nek, hogy néhány napja látta a kutyát. Csakhogy nem Orbán budapesti vagy felcsúti lakhelyén, hanem az utóbbihoz képest egy faluval arrébb, Alcsútdoboz mellett, egy majorságban.

photo_camera Háttérben a kápolnának képzelt torony, előtérben a főkapu. Fotó: Botos Tamás/444.hu


Autóba ültünk Botos kollégával és pénteken lementünk a helyszínre, Hatvanpusztára. Egy 13 hektáros, az országúttól úgy 200 méterre fekvő birtokról van szó, rajta 5, gyönyörűen felújított, inkább kastély-, mint majorságjellegű épülettel.

photo_camera


Mivel az egész olyan irdatlanul nagy, hogy ránézésre egy kisebb falura való zsellér is elférne benne, a közepén álló toronyszerűséget először saját uradalmi kápolnának gondoltam, de később rájttünk, hogy talán inkább víztorony lehet.

photo_camera Ezen beszéltem a mély hangú férfivel.


A kerítésen semmilyen felirat nem árulja el, hogy kinek a földjén járunk, két tábla van kitéve, azonos szöveggel:

„Magánterület, idegeneknek belépni tilos és életveszélyes!”

Egy perce sem lehettünk ott, amikor a kaputelefonból mély, kellemesen borízű, középkorúférfi-hang szólalt meg:

„Sikerült? Megtalálta?”

Mondtam neki, hogy nem, majd bővebben kifejtettem, hogy Nárcisz kuvasz ügyében jöttünk idáig. Tisztázódott, hogy ő is Nárciszra gondolt, akiről ekkor annyit árult el, hogy

„Szabadságra ment”.

A férfi ezután a kérdésemre azt mondta, hogy

a majorságot Mészáros Lőrinc bérli.

Tovább nézelődtünk, majd a telefon elé állva és kezemet a kamera irányába lengetve megint felvettem a kapcsolatot a Hang gazdájával, aki minden jel szerint a major portása lehetett.

Amikor elkezdtem újra a kutyáról érdeklődni, a férfi visszakérdezett, hogy honnan tudok róla. Amikor mondtam, hogy Orbán Viktor Facebookra kitett képéről, mint szerintem mindenki, akkor megkérdezte, hogy na, tehát akkor kié a kutya. Mondtam, hogy Orbáné. Na látja, mondta erre, akkor érdeklődjek az "elnök úrnál", ő az illetékes. Amikor tovább forszíroztam a témát, a férfi egyszer csak közölte:

A kutya jól van, egészséges.

Majd hozzátette, hogy ha Ő – márint Orbán – engedélyezi, akkor többet is elmesélhet a kutyáról.

photo_camera Az 5 épület egyikének egyik szárnya.


Pár percre rá egyszer csak terepjáró jelent meg a bekötőúton, benne a mezőőrrel, aki közepes meggyőződéssel és annál jóval ingatagabb érvekkel próbált meggyőzni minket arról, hogy tilosban járunk és el kéne mennünk onnan. De mindannyian tudtuk, hogy nem járunk tilosban, aztán a mezőőr elárulta, hogy a majorból hívták ki ránk.


Miközben mi Alcsútdoboz határában napfürdőztünk és beszélgettünk, Hadházy Ákos állatorvos, fideszes önkormányzatiból lett LMP-s politikus a következőt posztolta a Facebookjára:

„Egy kollégától úgy hallottam, hogy az eb tényleg létezik, de nem Felcsúton a stadion tövében, hanem egy másik közeli falu határában tartják...”

Vicces volt ezt olvasni egy Felcsúthoz közeli falu határában, ahol egy portás éppen akkor ismerte el, hogy a sokak által keresett kuvasz éppen onnan „ment szabadságra”, de „jól van és egészséges”.

Még ennél is sokkal viccesebb, hogy mi egyáltalán ez a Hatvanpuszta. Ez az egykori Habsburg-birtok, amiről Mészáros Lőrinc saját maga erősítette meg az Átlátszónak 2012.-ben adott videóinterjújában, hogy ő a bérlője, és hogy attól a CZG Ingatlanforgalmazó Kft.-től bérli, ami Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző ingatlanos cége. A sajtó ezután kezdett arról írni, hogy a szépen felújított hatalmas műemlékegyüttes valójában Orbán Viktor titkos dácsája.

photo_camera A környék gyönyörű, Hatvanpusztától 1 perc autózásnyira, 3 perc lovaglásnyira vagy 10 perc hordszékezésnyire esik Csányi Sándor fiának golfpályája, ahol sajtóbeszámolók szerint rendszeres nézelődő, de nem golfozó vendég volt Orbán Viktor.


Ezeken felül írásos nyoma is van annak, hogy Orbánék kutyája az állítólag nem Orbán Viktorhoz tartozó Hatvanpusztán tartózkodhatott életvitelszerűen már évekkel ezelőtt is, miközben Orbán azt állította, hogy Felcsúton lakik. A Magyarországgal foglalkozó amerikai Hungarian Spectrum blogon két éve, 2014. áprilisában olyan bejegyzés jelent meg, ami az Orbán-család vagyonosodásával, és azon belül is Hatvanpusztával foglakozik, leginkább Ferenczi Krisztina akkor megjelent Narancsbőr című tényfeltáró kötete alapján.

Ebben a bejegyzésben szerepel a következő bekezdés:

„Minden jel arra mutat, hogy József főherceg egykori birtokának maradványai az Orbán család kezébe kerültek, és a Ferenczi által a helyszínen gyűjtött információk szerint a munkálatok már meg is kezdődtek. A területet idegenek elől elzárták. Biztonsági emberek őrzik, illetve egy Nárcisz nevű kuvasz. Orbán elismerte, hogy a családnak van egy vad, Nárcisz nevű kutyája, de, mint hozzátette »Felcsúton van«. Szerintem egyszerűen nem akarta elárulni, hogy az állat valójában József főherceg egykori birtokát őrzi, ami a családja birtokában van.”

Az sem kizárt, hogy az Átlátszón 2012. május 10.-én megjelent, Hatvanpusztával foglalkozó cikk illusztrációján maga Nárcisz látható, amint éppen az általunk pénteken meglátogatott kerítés felé igyekszik:

photo_camera

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.