A kínaiak már azelőtt azonosítani akarják a terroristákat, mielőtt még terrorista lesz belőlük

2016 március 5., szombat 12:18
30

Rémisztő kísérletbe kezd a kínai állam: a kommunista párt utasítására a semmitmondó nevű China Electronics Technology Group, ami valójában az ország legnagyobb hadiipari vállalkozása, olyan szoftverek fejlesztésébe kezdett, amely minden polgárról adatokat gyűjthetne, kezdve attól, hogy mit dolgoznak, a hobbijukon át egészen fogyasztási szokásaikig. Az adatgyűjtést a kínai állambiztonság hatalmas besúgóhálózata is segíti.

Az így felhalmozott adatokból aztán arra próbálnának következtetni, hogy mely polgárok követhetnek el a jövőben terrortámadásokat.

Különösen aggasztó, hogy a kísérlet Kínában kezdődött, ott, ahol semmilyen jogszabály nem védi a magánéletet és ahol a civil jogvédők súlytalanok és erőtlenek, így semmiféle kontrol nincs a kísérletező állam felett.

Az, hogy Kínában mindenkit megfigyelnek, nem újdonság. Az állam már Mao idejében is minden polgárról dossziét, ún. dang'ant vezetett. Ebben a személyes adataikon túl személyiségükről is voltak feljegyzések. Az, hogy valaki előléphet-e a társadalmi ranglétrán, nagyban múlik azon, hogy mi van a dang'anban.

Az, hogy most mire készül az évi 25 milliárd dolláros bevételével pénzzel elég jól álló CETG, elég nagy titok. A céget felügyelő Állambiztonsági Minisztériumnak még csak weboldala sincs, és a telefonokat se veszi fel. A CETG egyik mérnöke, Vu Man-csing annyit elárult, hogy a fejlesztendő szoftver a begyűjtött érzékeny személyes adatok - banki információk, besúgói jelentések, munkahelyi információk, stb - alapján képes lesz személyiségrajzot alkotni bárkiről.

Egy másik, csak nevét elhallgatva nyilatkozni hajlandó CETG-vezető szerint az új szoftvert először Kína azon nemzetiségi területein tesztelhetik, ahol a központi hatalomnak nehézségei támadtak a kommunista uralom elleni lázadások kezelésével. (Via Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt