Kipróbálják a videóbírót a fociban is!

futball
2016 március 05., 15:37

Rengeteg focimeccs megy el azon, hogy a bíró rosszul dönt. Nincs olyan nagy bajnokság és világverseny, aminek ne lennének emblematikus nagy bírói bakijai, és emiatt érdemtelenül esnek ki csapatok, és mennek továb mások.

Különösen idegesítő, hogy a tévés visszajátszásoknak köszönhetően százmilliók látják a nyilvánvalót, de a pályán a bíró nem láthatja. Éppen ezért nagyon sok éve van napirenden, hogy több más sporthoz hasonlóan a fociban is használják a videóbírót, vagyis vissza lehessen nézni a vitatott jeleneteket az igazságos döntés érdekében.

Eddig a futball szabályait meghatározó testület (IFAB) nem engedett. (Az IFAB-ban nyomasztó a brit többség, hiszen az angol, a walesi, a skót és az észak-ír szövetség delegáltjai mellett a FIFA-nak van még benne képviselője, és így a britek nélkül nem lehet semmit sem eldönteni.) Most viszont belementek, hogy kipróbálják a focipályákon is a videóbírót.

Legkésőbb a 2017-18-as idényben már lehet használni. A FIFA üdvözölte máris a döntést, a testület új főtitkára, Gianni Infantino "történelminek" nevezte a határozatot. Első körben legalább 12 bajnokságban és egy földrész nemzetközi meccsein próbálják majd ki az új technikát. A videóbírót a gól volt-e, piros lap volt-e, tizenegyes volt-e kérdéseknél alkalmaznák elsősorban.

A próbaidő tapasztalatai nyomán döntik majd el, hogy tényleg bevezetik-e a videóbírót. Az IFAB fő aggodalma, hogy a visszajátszások megtörhetik a játék lendületét.

További változtatás a futball szabályaiban, hogy a tizenegyest érő védelmi hibák esetén ezentúl csak nagyon indokolt esetben piros lapot is adni, hogy ne kerüljön egyetlen szabálytalanság miatt többszörös hátrányba a szabálytalanságot elkövető csapat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.