Összefüggést találtak a mentális zavarok és a sorozat-sorozatnézés között

Az elmúlt pár évben teljesen elfogadott kikapcsolódási forma lett a sorozat-sorozatnézés (binge watching), vagyis amikor egy tévésorozat epizódjait nem időben elnyújtva, hanem a lehető leghamarabb, egyben nézi meg a néző. Annyira így van ez, hogy a Netflix és a hasonló szolgáltatások már erre építik a marketingjüket is, a Netflix például most tette elérhetővé saját gyártású sorozata, a Kártyavár negyedik évadjának összes részét.

A Kártyavár amúgy tökéletes példája a sorozat-sorozatnézés diadalmenetének, eddig minden évadban egyszerre mutatta be a Netflix az összes epizódot, így az elvakult rajongók akár egy egész napos menetben megnézhették mindet.

Joggal merül hát fel a kérdés, hogy milyen pszichológiai hatása lehet ennek az új divatnak. Különös tekintettel arra, hogy azt már régóta tudni, hogy a sok tévézés nem a világ legegészségesebb elfoglaltsága, bizonyítottan összefügg az elhízással és a cukorbetegséggel, de a Texas A&M egyetem kutatásai szerint a magánnyal és a depresszióval is.

A Toledo Egyetem két doktorandusza, Monita Karmakar és Jessica Sloan Kruger ezért 406 észak-amerikai felnőttel töltették ki kérdőívüket - a megkérdezettek 35 százaléka vallotta magát sorozat-sorozatnézőnek. Az annyira nem meglepő, hogy ők saját bevallásuk szerint sokkal több időt töltenek a tévé előtt, mint azok, akik nem vallották magukat sorozat-sorozatnézőnek.

Az már meglepőbb, hogy a felmérés alapján a két kutató egyértelmű összefüggést tudott kimutatni a sorozat-sorozatnézés és a mentális problémák között.

Ezeket az eredményeket azonban saját bevallásuk szerint is óvatosan kell kezelni, mert egyelőre egyáltalán nem világos, hogy

  • azért depressziósak, szorongók vagy stresszesek a sorozat-sorozatnézők, mert sorozatban nézik a sorozatokat;
  • vagy épp ellenkezőleg, azért nézik sorozatban a sorozatokat, hogy oldják szorongásukat, stresszüket, vagy depressziójukat.

Ezért további kutatásokat javasolnak a témában, a sorozatnézőknek meg azt, hogy

álljanak ellen a kísértésnek, és ha megnéztek egy részt, ne nyomjanak rá egyből a következőre. 

(Via Quartz. Címlapkép: Jasper Juinen/Getty Images.)