A japán adófizetők állják a fukusimai atomkatasztrófa utáni számlát

A japán kormány állítása szerint a majdnem 5 éve történt fukusimai atomerőmű-baleset utáni helyreállítás költségeit az erőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric (TEPCO) nevű japán energiacég viseli. Ez azonban nem igaz.

Egy japán egyetemi kutató szerint ugyanis végső soron a költségek túlnyomó részét a japán adófizetők viselték a magasabb villanyszámlákon és az adóikon keresztül. Az adóként befizetett pénz nemcsak a közvetlen kormányzati kárelhárításra ment, hanem a TEPCO anyagi helyzetének stabilizálására is, ami állami segítséggel történt.

Kenicsi Osima professzor számítása szerint a katasztrófa 118 milliárd dollárba került az országnak. Ez majdnem 33 400 milliárd forint, azaz a devizahiteles-mentés költségeinek 33-szorosa és a paksi atomerőmű tervezett bővítési költségeinek több mint tízszerese.

A legtöbbe az evakuált lakosoknak és az érintett vállalkozásoknak adott állami kompenzáció került, ezeket követte az atomerőmű környékének fertőtlenítése és a sérült reaktor szétszerelésének költségei.

A japán kormány azzal érvel, hogy az elköltött iszonyatos mennyiségű pénz visszajön majd a TEPCO-tól és a többi atomerőmű.üzemeltetőtől egy új adók keresztül, amit ezekre a cégekre vetnek ki, de mivel semmi nem akadályozza meg, hogy a cégek a villanyszámlákon keresztül ezt a költséget áthárítsák a lakosságra, valószínűleg át is fogják.

A fukusimai katasztrófa inkább azt mutatja meg, hogy egy atomerőmű sérülésénél olyan komoly költségek merülnek fel, amiket egyszerűen nem lehet egy-egy magáncég költségvetéséből állni. Az erőművek működtetésével járó anyagi kockázat tehát olyan hatalmas, hogy azt nem is egyedül az üzemeltető cég futja. (Financial Times)