A japán adófizetők állják a fukusimai atomkatasztrófa utáni számlát

gazdaság
2016 március 07., 06:09
comments 42

A japán kormány állítása szerint a majdnem 5 éve történt fukusimai atomerőmű-baleset utáni helyreállítás költségeit az erőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric (TEPCO) nevű japán energiacég viseli. Ez azonban nem igaz.

Egy japán egyetemi kutató szerint ugyanis végső soron a költségek túlnyomó részét a japán adófizetők viselték a magasabb villanyszámlákon és az adóikon keresztül. Az adóként befizetett pénz nemcsak a közvetlen kormányzati kárelhárításra ment, hanem a TEPCO anyagi helyzetének stabilizálására is, ami állami segítséggel történt.

Kenicsi Osima professzor számítása szerint a katasztrófa 118 milliárd dollárba került az országnak. Ez majdnem 33 400 milliárd forint, azaz a devizahiteles-mentés költségeinek 33-szorosa és a paksi atomerőmű tervezett bővítési költségeinek több mint tízszerese.

A legtöbbe az evakuált lakosoknak és az érintett vállalkozásoknak adott állami kompenzáció került, ezeket követte az atomerőmű környékének fertőtlenítése és a sérült reaktor szétszerelésének költségei.

A japán kormány azzal érvel, hogy az elköltött iszonyatos mennyiségű pénz visszajön majd a TEPCO-tól és a többi atomerőmű.üzemeltetőtől egy új adók keresztül, amit ezekre a cégekre vetnek ki, de mivel semmi nem akadályozza meg, hogy a cégek a villanyszámlákon keresztül ezt a költséget áthárítsák a lakosságra, valószínűleg át is fogják.

A fukusimai katasztrófa inkább azt mutatja meg, hogy egy atomerőmű sérülésénél olyan komoly költségek merülnek fel, amiket egyszerűen nem lehet egy-egy magáncég költségvetéséből állni. Az erőművek működtetésével járó anyagi kockázat tehát olyan hatalmas, hogy azt nem is egyedül az üzemeltető cég futja. (Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.