A japán adófizetők állják a fukusimai atomkatasztrófa utáni számlát

A japán kormány állítása szerint a majdnem 5 éve történt fukusimai atomerőmű-baleset utáni helyreállítás költségeit az erőmű tulajdonosa, a Tokyo Electric (TEPCO) nevű japán energiacég viseli. Ez azonban nem igaz.

Egy japán egyetemi kutató szerint ugyanis végső soron a költségek túlnyomó részét a japán adófizetők viselték a magasabb villanyszámlákon és az adóikon keresztül. Az adóként befizetett pénz nemcsak a közvetlen kormányzati kárelhárításra ment, hanem a TEPCO anyagi helyzetének stabilizálására is, ami állami segítséggel történt.

Kenicsi Osima professzor számítása szerint a katasztrófa 118 milliárd dollárba került az országnak. Ez majdnem 33 400 milliárd forint, azaz a devizahiteles-mentés költségeinek 33-szorosa és a paksi atomerőmű tervezett bővítési költségeinek több mint tízszerese.

A legtöbbe az evakuált lakosoknak és az érintett vállalkozásoknak adott állami kompenzáció került, ezeket követte az atomerőmű környékének fertőtlenítése és a sérült reaktor szétszerelésének költségei.

A japán kormány azzal érvel, hogy az elköltött iszonyatos mennyiségű pénz visszajön majd a TEPCO-tól és a többi atomerőmű.üzemeltetőtől egy új adók keresztül, amit ezekre a cégekre vetnek ki, de mivel semmi nem akadályozza meg, hogy a cégek a villanyszámlákon keresztül ezt a költséget áthárítsák a lakosságra, valószínűleg át is fogják.

A fukusimai katasztrófa inkább azt mutatja meg, hogy egy atomerőmű sérülésénél olyan komoly költségek merülnek fel, amiket egyszerűen nem lehet egy-egy magáncég költségvetéséből állni. Az erőművek működtetésével járó anyagi kockázat tehát olyan hatalmas, hogy azt nem is egyedül az üzemeltető cég futja. (Financial Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.