Angela Merkel egyre népszerűbb

A Yougov közvélemény-kutató mérése szerint egy hónap alatt 32-ről 37 százalékra nőtt Angela Merkel kancellár népszerűsége Németországban, a vele szemben elégedetlenek aránya ezzel párhuzamosan 61-ről 57-re csökkent. 1340 fős reprezentatív mintán végezték el a felmérést.  

Fotó: AFP / Tobias Schwarz.

Merkel megítélése főleg saját pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szimpatizánsai körében javult, pedig ők az őszi-téli hónapokban fokozatosan elfordultak a kancellártól. A konzervatív szavazók körében népszerűségi mutatója most 54 százalékos a februári 48-al szemben, és hét százalékkal, 42-re csökkent a vele elégedetlenek száma. 

Érdekes viszont, hogy 59 százalék ennek ellenére sem ért egyet a merkeli menekültpolitikával, amit csak 39 százalék támogat. 

A német választók egyébként nem látnak érdemi alternatívát Merkel mellett, aki el tudná vezetni az országot. Frank-Walter Steinmeier szocdem külügyminiszter a második legerősebb jelölt, de mindössze 22 százalék látja alkalmasnak a feladatra. 

(Handeslblatt / DPA / Yougov)