Meghalt az ember, aki miatt @ van az ímélcímekben

Ray Tomlinson 74 éves volt, március 5-én halt meg valószínűleg szívrohamban. Tomlinson az internet egyik leghíresebb úttörője, neve leginkább azért maradt fenn, mert ő alkotta meg az első elektronikus levelezőrendszert. Ő választotta ki a @ szimbólumot is, amit azóta használ a világ minden ímélcímben.

A rendszert még 1971-ben fejlesztette ki, és az internet elődjén, az akkor még ARPANET-nek hívott hálózaton működött. Tomlinson küldte a világ első íméljét is, de egy korábbi interjúban azt mondta, nem emlékszik már, hogy mit írt benne, de valószínűleg valami olyasmit, hogy qwertyuiop.

Akkoriban, amikor még csak pár száz gép volt a világon ugyanarra a hálózatra kötve, még nem látszott, mekkora dolog lesz az elektronikus levelezés, de ma már a legtöbb becslés szerint nagyjából 205 milliárd ímélt küldünk naponta, és szinte elképzelhetetlen lenne enélkül az életünk.

By Andreu Veà, WiWiW.org - Andreu Veà, WiWiW.org, CC BY-SA 3.0

Tomlinson a magyarul kukacnak nevezett szimbólumról azt mondta, hogy 1971-ben teljesen logikus volt, hogy ezt válassza, ugyanis az angol nyelvterületen a @ az at elöljárót jelöli, ami meg azt jelenti, hogy -nál -nél. A @ tehát azt jelölte, hogy a felhasználó milyen kiszolgálóról levelezik. (Quartz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.