Törökország újabb 3 milliárd eurót kér az Uniótól a szíriai menekültek ellátására

2016 március 7., hétfő 18:27
163

Rendkívüli uniós csúcs zajlik jelenleg Brüsszelben, amelyen részt vesznek Törökország képviselői is és Ahmet Davutoglu miniszterelnök is. 

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke tartott elsőként sajtótájékoztatót az egyeztetésekről, és azt nyilatkozta, hogy Törökország 3 milliárd eurót kér 2018 végéig az Európai Uniótól (EU) az országban lévő szíriai menekültek ellátásáért. 

Balról: Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Ahmet Davutoglu török miniszterelnök, Donald Tusk , az Európai Tanács elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Fotó: AFP/ Hakan Goktepe / Anadolu Agency.

Egy kiszivárgott tervezet szerint a megállapodásnak része lenne az is, hogy Törökország visszafogadja az - egy meghatározott időpont után - illegálisan Görögországba érkező menekülteket, de az Unió minden visszafogadott szíriaiért cserébe be kellene fogadnia egy menekültet Törökországból. 

A kitoloncolások és áttelepítések során Törökország együttműködik majd a hatóságokkal és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával - ezek költségeit az EU fedezi majd. 

Az unió a tervezet szerint megduplázza a Törökországnak nyújtott 3 milliárd eurós támogatás összegét és júliusig eltörli a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben. 

Az eredeti tervekhez képest ez nagyobb volumenű együttműködést vetít elő a felek között, mint ami Ankara és az uniós országok között novemberben kötött egyezményből kiolvashatónak látszott. 

Akkor Ankara a határai megerősítésére, az embercsempészekkel szembeni határozottabb fellépésre és az unió területéről kitoloncoltak visszafogadására tett ígéretet 3 milliárd euró támogatásért cserébe. 

(European Parlament / AFP / Euractiv / MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt