Magyar-zsidó összeesküvést, nagymagyar propagandát gyanít a Saul fia sikere mögött Gheorghe Funar

Gheorghe Funar, Kolozsvár egykori magyarfaló polgármestere igazán a kilencvenes években volt csúcsformában, de az Adevărul román napilapt "Polgármestereink" című sorozatában frissen megjelent interjúja alapján azért még mindig lobog benne a tűz. A cikkben, aminek két, magyar nyelvű lapszemléjét maga TGM küldte el UP-nak, a szokásos zavarodott hablatyolás közepette két, kifejezetten érdekes elméletét is kifejtette.

Az egyik szerint a Saul fia zsidó-magyar összeesküvés

amivel valójában Nagy-Magyarországot akarják propagálni. A teljes elméletet a maga zavarodottságában nehéz lesz visszaadni, mert Funar onnan indít, hogy a Saul fia díja valójában

román Oscar

mert az egyik szereplő, Molnár Levente erdélyi magyar, ergo "román". De a "román" színész szerepeltetése valójában fondorlatos trükk csupán, mert ezzel csak azt akarták elérni, hogy

az egész világ a romániai Kolozsváron született magyar színészről beszéljen,

ezzel is Nagy-Magyarországot propagálva. Amiből aztán egy lóugrással már el is jut odáig, hogy "a globális filmipar a zsidók kezében van".

A zsidókkal amúgy sincs megbékélve: 1992-ben, két évvel a kommunistákat megbuktató forradalom után őt kommunistaként választották polgármesterré. Erre máig büszke, mert szerinte Ceausescut nem a román nép, hanem "a zsidó világkormány" buktatta meg.

Innen már tényleg csak egy ugrás volt odáig eljutni, hogy

a zsidó és "fogyatékos" Einstein valójában Mihai Eminescu román költőtől lopta nagysikerű elméleteit. 

Hogy arról ne is beszéljünk, hogy a költőt természetesen "a zsidók naponta mérgezték higannyal", aztán amikor így se sikerült megölni, egy téglával fejbeverték. (Via Maszol, Transindex. Címlapkép: az az igazság, hogy Gheorghe Funar annyira jelentéktelen senki, hogy nem találtam róla legális fényképet, így kénytelen voltam magam paintelni róla egy portrét.)