Hihetetlen bénán buktak le a világ legnagyobb bankrablására készülő hekkerek

bűnügy
2016 március 11., 11:46
comments 104

Egészen elképesztő trükkökkel készültek egymilliárd dollár lenyúlására eddig nem azonosított hekkerek. Sikerült feltörniük Banglades – a világ egyik legszegényebb országa – jegybankjának fizetési rendszerét, és elkezdtek utalgatni pénzeket onnan különféle Srí Lankán és Fülöp-szigeteken bejegyzett alapítványoknak és cégeknek.

Az egyik ezek közül egy utalás lett volna a Shalika Foundation nevű alapítványnak. Csak hát elírták az "alapítvány" szót:

"foundation" helyett "fandation" szót írtak.

Erre aztán az utalást bonyolító Deutsche Banknál felfigyeltek, pontosítást kértek a bangladesi jegybanktól, akik észbe kaptak, és miután rájöttek, hogy támadás áldozatai, leállították az utalásokat.

A New York-i Federal Reserve szintén felfigyelt a különös tranzakciókra (egyszerre nagyon sok utalást indítottak, és az is meglepő volt, hogy nem bankok, hanem magánentitások voltak a kedvezményezettek), ők szintén jeleztek a bangladesieknek.

Nagyjából 850-870 millió dollárnyi utalást állítottak le,

tehát az ismeretlen hekkerek a világ egyik legnagyobb bankrablását követték volna el. Az élen a tavaly elkapott nemzetközi hekkerbanda van, akik száz banktól loptak egymilliárd dollárt, valamint az iraki diktátor Szaddam Huszein fia, aki 2003-ban szintén egymilliárd dollárt utalt egy külföldi magánszámlájára.

(Egyébként a Matolcsy-alapítványok 265 milliárd forintos alaptőkéje nem sokkal kevesebb egymilliárd dollárnál, ami szintén elvesztette közvagyon jellegét.)

Most azon dolgoznak a bangladesi hatóságok, hogy visszaszerezzék az ellopott pénz maradékát. A Fülöp-szigetekre utalt pénzek nagy része ottani kaszinókba került. A támadás ugyan már egy hónapja történt, arra viszont továbbra sincs remény, hogy elkapják a tetteseket, akik valószínűleg megfigyelték a bangladesi jegybank alkalmazottjait, esetleg összejátszottak ott dolgozókkal.

(Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.