L. Simon László lazán leantiszemitázott egy zsidóbarát amerikai elnököt

politika
2016 március 12., 05:11
comments 251

"És azt vajon tudják a tengerentúlon, hogy Hóman kortársa, az ő egykori elnökük, Thomas Woodrow Wilson vállaltan antiszemita volt, mégis szobra áll az Egyesült Államokban? Ami persze nem mentség, de árnyalja a képet. Ezt a hazai zsidó vezetők is tudják, akikkel kiváló kapcsolatot ápolok, és akik számára nem kérdéses a demokratikus elkötelezettségem".

- nyilatkozta csütörtökön a 24. hu-nak adott terjedelmes interjújában L. Simon László Miniszterelnökségi államtitkár, mindezt arra a felvetésre, miért gondolta a magyar állam jó ötletnek, hogy szobrot emel egy vállaltan antiszemita történész, Hóman Bálint emlékére. 

L. Simon ezzel végrehajtotta azt a bravúrt, hogy egy vállaltan zsidóbarát elnököt hozott példának az amerikai antiszemitizmusra. 

photo_camera

Azt nem csak a hazai zsidó vezetők, de az amerikai történelmet ismerők többsége is tudja, hogy Thomas Woodrow Wilson speciel egyike volt az Egyesült Államok kimondottan filoszemita elnökeinek. Tény, hogy Wilson rasszista volt - előfordulhat, hogy L. Simon csak eddig jutott a Wikipédián - de történetesen nagyon is pártolta a zsidóságot, és ezt nem csak szavakban, de cselekedetekben is kifejezte.

Wilson - aki 1913 és 1921 között szolgált az USA elnökeként - ellentmondásos személyisége az amerikai történelemnek: egyszerre volt progresszív és kirekesztő. Üldözte a feketéket, de küzdött a nők jogaiért. És nagyon bírta a zsidókat: 1916-ban Wilson volt az első elnök, aki Louis Brandeis személyében zsidó származású jogászt delegált az amerikai Legfelsőbb Bíróság testületébe. 

Wilson pártolta a britek 1917-es Balfour-nyilatkozatát arról, hogy támogatják a zsidó állam megalapítását Palesztina területén. Scott Bert, Wilson élettörténetének kutatója szerint 

ő volt a leginkább zsidóbarát elnöke az Egyesült Államoknak. 

Legfontosabb tanácsadója az amerikai munkásmozgalom fő alakja, a holland-zsidó családba született Samuel Gompers és a dél-karolinai zsidó családból származó Bernard Baruch üzletember voltak - utóbbit kormányába is bevette és részt vett a párizsi béketárgyalásokon is. 

Nem feltétlenül elvárható, hogy a magyar kormány kultúráért felelős államtitkára tisztában legyen minden amerikai elnök politikai ars poeticájával, de annyi talán igen, hogyha már egyszer nincs, inkább nem példálózik velük történelmi vitákban. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.