3,7 millió szír gyerek már a háborúban született

Az ENSZ gyerekekkel foglalkozó szervezete, az UNICEF becslései szerint összesen körülbelül 8.4 millió gyereket érint jelenleg az ötödik éve tartó szíriai konfliktus az országon belül vagy menekültként a szomszédos országokban. Közülök 3,7 millió már a háborúban született.

„Szíriában az erőszak mindennapos, senki sincs biztonságban sem az otthonában, iskolában, a kórházakban, sem a játszótereken” – idézi az UNICEF Magyar Bizottsága Dr. Peter Salamát, a szervezet regionális igazgatóját. „7 millió gyerek él mélyszegénységben.” 

Az UNICEF adatai szerint 2015-ben közel 1500 gyerek ellen követtek el erőszakot Szíriában. Ezeknek több mint 60 százaléka sűrűn lakott területeken használt robbanó fegyverek miatt történt gyilkosság és csonkítás volt. Ezeknek a gyerekeknek több mint egyharmadát az iskolában, az oda- vagy a haza vezető úton ölték meg. Szíria szomszédos országaiban a menekültek száma ma közel tízszer magasabb, mint 2012-ben. A menekültek fele gyerek. Több mint 15 000 magára hagyott és családjuktól elszakított gyerek lépte már át Szíria határait. 

„Az öt éve tartó háború alatt gyerekek milliói nőttek fel túl gyorsan és idő előtt” – tette hozzá Salama. „Ahogy a küzdelem tovább folytatódik, gyerekek harcolnak a felnőttek háborújában, kikerülnek az iskolából, és sokakat munkára kényszerítenek, míg a lányokat korán férjhez adják.” 

A konfliktus korábbi éveiben a fegyveres erők és csoportok által besorozott gyerekek többsége 15 és 17 év közötti fiú volt, és elsősorban támogató szerepük volt távol a frontvonaltól. 2014 óta viszont a konfliktus minden résztvevője sokkal fiatalabb gyerekeket – például hétéveseket – soroz be, gyakran szülői beleegyezés nélkül. 

Az UNICEF által ellenőrzött, 2015-ben besorozott gyerekek több mint fele 15 évnél fiatalabb volt. Ezek a gyerekek katonai kiképzést kapnak és küzdelemben vesznek részt, vagy életveszélyes szerepeket töltenek be a harcvonalnál, például fegyvert hordanak és használnak, ellenőrzőpontokat erősítenek meg, háborús sebeket kezelnek. A konfliktus résztvevői a gyerekeket használják fel gyilkolásra, valamint kivégzőként és orvlövészként. 

A konfliktus egyik legjelentősebb kihívása a gyerekek taníttatása. A beiskolázottság aránya Szírián belül elérte a mélypontot. Az UNICEF becslései szerint Szírián belül több mint 2,1 millió, míg a szomszédos országokban 700 000 gyerek nem jár iskolába. Válaszul az UNICEF és partnerei elindították a „No Lost Generation” kezdeményezésüket, melynek fő célja a gyerekek taníttatása. 

Az UNICEF arra szólított fel, hogy adják vissza a gyerekek méltóságát, vessenek véget a gyerekek jogainak megsértésének, szüntessék be az ostromot és javítsák a humanitárius segélyekhez való hozzáférést Szírián belül. Ezen felül biztosítsanak 1.4 milliárd amerikai dollárt 2016-ban oktatási lehetőségekre a gyerekek számára. A Szíriában és menekültként a szomszédos országokban élő szír gyerekek támogatásához 2016-ban szükséges finanszírozás csupán 6 százalékát kapta meg eddig az UNICEF. 

Szíriában a segélyszervezet biztosított ívóvízet, gyermekbénulás elleni oltást, tankönyveket, téli felszerelést. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.