Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetését kapta meg a Krétakör

KULTÚRA
2016 március 15., 21:33
comments 64

A European Cultural Foundation által Margit holland hercegnő tiszteletére létrehozott díjat nyerte el a Krétakör. Ez Európa egyik legrangosabb kulturális kitüntetése.

A holland külügyminiszter, a királyi család több tagja és a holland kulturális élet legfontosabb szereplői előtt olvasta fel Schilling Árpád köszönőlevelét felesége, Sárosdi Lilla kedd este Amszterdamban, a város legnagyobb színházában. Schilling, a Krétakör alapítója azért nem személyesen vette át a díjat, mert a budapesti tanártüntetés rendezője volt.

Az ECF Princess Margriet Award zsűrije külön kiemelte a Krétakör Alapítvány iskolai és oktatási tevékenységét: “Középiskolákban végzett munkájuk különösen fontos, hiszen olyan fiatalokkal kerülnek kapcsolatba, akiknek így lehetősége nyílik arra, hogy hallassák a hangjukat.” - írták az indoklásban. 

A Krétakör díjátadóra készített bemutatkozó kisfilmje:


A Krétakört a zsűri tagja, a londoni Tate Modern igazgatója, Chris Dercon konferálta fel, a díj átvételével járt egy prezentációs lehetőség is, amit a Krétakör vezetői helyett az oktatási programjának, a Szabadiskolának három diákja tartott meg: egy Miskolcon tanuló roma középiskolás, egy erdélyi magyar egyetemista lány és egy budapesti gimnazista mesélte el, hogy mit adott nekik ez a projekt. 

A díjat minden évben két szervezet kapja meg, idén a Krétakör mellett a digitális kultúra demokratikus terjesztésével foglalkozó madridi Medialab-Prado volt a másik díjazott. A két szervezet szerepét méltatta beszédében Bert Koenders holland külügyminiszter is, aki a kultúra Európát összekötő szerepéről beszélt, illetve arról, hogy az Európa előtt jelenleg álló kihívások miatt több szolidaritásra van szükség és tanulnunk kell egymástól. 

A Krétakör és a Medialab-Prado megmutatta, hogyan lehetséges efelé elmenni. A Krétakör munkájával segít lebontani a magyar társadalmat kettészelő határokat, és egy nyitott, innovatív társadalamat segít építeni. "Mélyen csodálom munkájukat" - mondta a két szervezetről a holland külügyminiszter. 

photo_camera Baloldalon a spanyol társaság, középen a két hercegnő, jobboldalt a Krétakör csapata (Fotó: Xander Remkes)

A díjakkal 25 - 25 ezer eurós pénzjutalom is járt, amit a Krétakör a régóta dédelgetett online archívum befejezésére használt fel, így szerdától elérhető lesz az interneten az elmúlt húsz év összes előadásának felvétele, és rengeteg jegyzett, felvétel és dokumentum. 

A keddi díjátadón történtekkel, illetve a magyar szereplőkkel hamarosan részletesebb cikkben is foglalkozunk majd. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.