Roszatom: Paks 2 referenciaprojektje a Leningrádi Atomerőmű-2 lesz

A Leningrádi Atomerőmű-2 lesz a referenciaprojekt az új paksi energiablokkok számára – az MTI szerint ezt közölte a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszernre hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A RIA szerint egy referenciaként felmutatható blokk megléte nélkülözhetetlen feltétele a külföldön atomerőművek építésével foglalkozó cégek kínálatának.

Az új, 3+ generációt képviselő orosz atomerőmű a jelenleg üzemelő helyébe lép majd a területen.

A Budapesti Távhõszolgáltató Zrt. Észak-budai Fűtőművének 203 méter magas kéménye nemzeti színekkel megvilágítva március 14-én este (Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A Szosznovij Bor városban, Szentpétervártól 35 kilométerre nyugatra épülő létesítmény első, nettó 1085 MWt (bruttó 1170 MWt) teljesítményű, VVER-1200-as típusú reaktorral felszerelt blokkját a tervek szerint 2018-ban helyezik majd üzembe, a másodikat pedig 2019-ben. A harmadik és a negyedik blokk is megkapta már a területengedélyt, ezeket még tervezi.

Az orosz hírügynökség szerint a Leningrádi Atomerőmű-2 műszaki és gazdasági mutatói jobbak a korábbi generációéinál, és megfelel a korszerű, a fukusimai atomerőmű 2011-es tragédiája után megszabott biztonsági követelményeknek. Az erőmű fő tervezője a szentpétervári Atomprojekt, a VVER-1200-as reaktor fő kivitelezője pedig a podolszki Gidropressz kísérleti tervezőiroda.

A RIA Novosztyi emlékeztetett rá, hogy 2014 végén orosz-magyar megállapodás született a paksi erőmű ötödik és hatodik, VVER-1200-as reaktorokkal felszerelendő blokkjának megépítéséről. Oroszország 10 milliárd eurót hitelez Magyarországnak a projekt megvalósításához.