A FIFA elismeri, hogy korrupt volt, és most kéri vissza a pénzt

sport
2016 március 16., 12:43
comments 91

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kedden egy 22 oldalas kérelemmel fordult New York állam ügyészségéhez, amiben azt kérik az amerikai hatóságoktól, hogy juttassák vissza nekik azokat a pénzeket, amelyeket az amerikai ügyészek foglaltak le a szövetség vezetői után folytatott nyomozások során.A levélben a szövetség új elöljárói elismerik, hogy (a világbajnokságok megrendezési jogaiért folytatott versenyben) történtek megvesztegetések, de a levélben 

a szövetség magát is a korrupció áldozataként mutatja be,

amely elszenvedője a korábbi vezetőség eljárásainak. Azt írják, hogy a vesztegetés céljából kifizetett pénzek a futball világát, nemzeti szövetségeket és a FIFA-t károsították. A FIFA ezzel lényegében azt állítja, hogy Sepp Blatter 17 éves elnöklése idején a korrupció és a megvesztegetés 

nem rendszerszinten volt része a szövetség tevékenységének, 

hanem egyes vezetők egyedi és önös érdekből hozott döntései vezettek a visszaélésekhez. A korrupt FIFA-vezetőkkel szemben várható ítéleteket követően az ügyészek több tízmillió dollárt foglaltak illetve foglalnak majd le. 

A szövetség most - egyebek mellett - 28 millió dollárt szeretne behajtani kárpótlásként azon vezetők kifizetései után, akiket várhatóan bűnösnek talál majd az ügyészség. További 10 millió dollárt szeretnének kapni azért, mert vezetőiket megvesztegették a nemzeti szövetség korrupt vezetői a 2010-es Dél-Afrikai-i világbajnokság rendezési jogának megítélése előtt. 

"A vádlottak visszaéltek pozíciójukkal és viselkedésükkel súlyosan és maradandóan károsították a szövetség jóhírét (...) Az elfogadott kenőpénzek a futball világához tartoznak, és a játék fejlődését és népszerűsítését voltak hivatott elősegíteni. A FIFA mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaszerezze ezeket a pénzeket" - írta a szövetség közleményében Gianni Infantino, a FIFA új elnöke.  

(AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt