Nincsenek csodák: Trump nem tud veszíteni

külföld
2016 március 16., 03:47
comments 134
  • Az eredményhirdetésig úgy tűnt, hogy kedd lesz a nap, amikor végre sikerül megállítani Trumpot.
  • Ehhez csak annyi kellett volna, hogy Floridában vagy Ohióban veszítsen.
  • Ohióban veszített is, de az összes többi eredmény úgy alakult, hogy ez jelentőségét veszítette.
  • A demokratáknál egyszerűbb a helyzet: Clinton a jelölt.
  • Bővebben: Bernie Sandersnek van még halvány matematikai esélye, de ahhoz a hátralevő előválasztásokat elsöprő fölénnyel kéne nyernie.
  • Ja, igen: floridai vereségével Marco Rubio feladta a versenyt, így már csak három republikánus jelölt maradt. Közülük az ideológiai spektrum két szélén álló Ted Cruznak és John Kasichnak szorosan együtt kell működniük, ha meg akarják akadályozni Trump végső győzelmét.

Már csak a csodában bízhat. Egyrészt Bernie Sandersnek abban, hogy legyőzze Hillary Clintont, aki Floridában, Ohióban és Észak-Karolinában is fölényesen nyert, és a pillanatnyi állás, a szavazatok 73 százalékának feldolgozása után Illinoisban is nyerésre áll, így már-már matematikailag is kezdi bebiztosítani a jelöltséget.

photo_camera John Kasich nyert Ohióban. Szerda hajnalig úgy tűnt, hogy ennyi elég is lehet Trump megállításához. Aztán kiderült, hogy mégse. Fotó: Jeff Swensen/Getty Images

Másrészt a republikánus párt, mert bár az az apróbb csoda megtörtént, hogy az ohiói kormányzó, John Kasich fölényesen megnyerte saját államát, Trump a másik öt keddi előválasztást megnyerte - Missouriban még számolják és egy ideig számolni is fogják a szavazatokat, de nagyon úgy tűnik, hogy ha hajszállal is, de ott is Trump fog nyerni -, ezzel pedig ellensúlyozni tudja a 66 ohiói küldött elvesztését.

Pedig keddig még úgy tűnt, hogy ha Trump Ohióban veszít, akkor nem szerezhet abszolút többséget a republikánusok clevelandi jelölőgyűlésén,

ami nélkül ott még megakadályozható lett volna, hogy ő legyen a párt elnökjelöltje.

Most nagyon úgy tűnik, hogy ez elkerülhetetlen.

Clinton már hátradőlhet

Joe Raedle/Getty Images
photo_camera Joe Raedle/Getty Images

Ahogy nagyon elkerülhetetlennek tűnik Hillary Clinton jelöltsége is. Ez egyszerű matek, amihez ugyanakkor felületesen érintenünk kell a demokrata jelölőgyűlés szabályait is. Azon összesen 4765 küldött szavazhat az elnökjelöltekre, közlök 4013-at választanak ki előválasztásokon, a maradék 752 kötetlen mandátumú, ún. szuperküldött - szövetségi vagy állami szintű pártfunkcionárius. Tőlük most tekintsünk el - és nem azért, mert elsöprő többségük már most Clintont biztosította támogatásáról, hanem mert ők bármikor megváltoztathatják a véleményüket, és nagyon valószínű, hogy majd amellé a jelölt mellé állnak, aki megszerzi a választók többségének a támogatását.

Így marad 4013 küldött, akik közül szerda hajnalra 1769 sorsa dölt el:

Clinton a pillanatnyi állás, a szoros illinois-i és missouri előválasztás delegáltjai nélkül 1090-679 arányban, 411 küldöttel vezet. Ami azt jelenti, hogy 

a maradék, előválasztáson megszerezhető 2244 küldöttből Sandersnek már csak ahhoz is 1328-at kéne megszereznie, 

hogy egyáltalán a kötött mandátumú küldöttek között előnyben legyen. Márpedig a demokrata előválasztásokon a szavazatok arányában osztják a küldötteket, vagyis már

ehhez is átlagosan 18,5 százalékos, 59,2:40,8 százalék arányú győzelmeket kéne aratnia

a hátralevő államokban. (Ha pedig biztosra akarna menni, hogy a szuperküldöttektől függetlenül is többsége lehessen, a hátralevő államok mindegyikében 76:24-re kéne győznie.)

Maradjunk annyiban, hogy a demokrata verseny eldőlt, ekkora csoda még az Egyesült Államokban, még ebben a választási évben sem történhet.

Mondom ezt úgy, hogy a republikánus oldalon megtörtént a csoda. A második szuperkedd előtti összes elemzés abból indult ki, hogy ez lesz a nap, amikor sikerül megakadályozni Trump egyértelmű győzelmét az előválasztásokon.

photo_camera Marco Rubiót gyermekei vigasztalják floridai veresége után. Ezzel véget is ért a kampánya, bejelentette visszalépését. Fotó: Angel Valentin/Getty Images

Az előzetes számolgatások szerint ha Trump a két nagy, minden küldöttét az előválasztáson győztes jelöltnek adó állam, Florida és Ohio közül akár csak az egyikben is veszít, akkor

nem szerezhet abszolút többséget a jelölőgyűlésre.

Trump Folridában fölényesen nyert, ezzel véget is vetett a floridai szenátor, de hazai államában is vesztő Marco Rubio kampányának, aki amúgy már a keddi választás előtt arra szólította ohiói híveit, hogy helyette John Kasichre, a másik mérsékeltre szavazzanak. Ami nem is volt rossz taktika, mert Ohióban Rubio csak 2,4 százalékot szerzett, Kasich pedig tíz százalékot vert Trumpra, így a győzelméhez biztosan kellettek Rubio támogatói is. Ebből már kitalálhatták, hogy

Trump vesztett Ohióban,

de ennek a jelek szerint mégsincs akkora jelentősége.

A republikánusok felfalták magukat

Azért nincs, mert a jelen állás szerint mindenhol máshol nyerni tudott:

Missouriban ugyan még számolják a szavazatokat, de váratlan fordulat lenne, ha Trump nem tudná megőrizni pár tizedszázalékpontnyi előnyét. Ezzel pedig elég küldöttet tud nyerni a többi államban ahhoz, hogy ellensúlyozza az ohiói vereséget, így papíron biztosan marad még esélye az abszolút többségre.

Faramuci helyzet: Trump megállításához nagyon nagy szükség volt Kasich ohiói győzelmére, de Kasich nélkül Missouriban, Illinois-ban és talán Észak-Karolinában is, Ted Cruz legyőzhette volna Trumpot.

Akit továbbra is segíteni fog az ellentábor megosztottsága. Rubio kiesésével ugyan három fősre szűkült a mezőny, és Rubio támogatói a korábbi exit-pollok alapján 4:1 arányban Cruzt preferálják Trumppal szemben, de Kasich versenyben maradása megosztja a Trump-ellenes szavazókat. Összességében egyre kevesebb esély látszik arra, hogy a republikánus pártnak sikerüljön megakadályozni Trumpot a többség megszerzésében, márpedig ha övé a küldöttek többsége, a jelölőgyűlés szabályai alapján őt is kell jelöltté választani: a jelölőgyűlésen a kötött mandátumú küldötteknek az első körös szavazáson kötelező a jelöltjüket támogatni, csak ennek kudarca után szabadulnak fel a mandátumok, és lenne esély arra, hogy mégse Trump legyen a jelölt.

A hátralevő előválasztások témája tehát adott: Cruznak és Kasichnek, legyenek bármilyen távol egymástól ideológiailag, együtt kell működniük, hogy ne egymástól vegyék el a Trump-ellenes szavazatokat. Erre mutatkozik is némi esély, legalábbis Kasich ohiói győzelme után jelezte, hogy a hátralevő előválasztások közül kizárólag azokra a nyugati államokra fog koncentrálni, ahol a republikánus választók között nagy a mérsékeltek aránya, így a konzervatív államokban esélyt adhat Cruznak a győzelemre. Így, és csak így, talán még megakadályozhatják Trump jelölését. (Címlapkép: Win McNamee/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.