20 ezerért próbált átmenni a matekérettségin -> a tanár felnyomta -> 8 hónap felfüggesztett fegyház

bűnügy
2016 március 21., 13:43
comments 101

Nyolc hónap, két évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek egy zalai diákot, édesanyja pedig bűnpártolás miatt 15 ezer forintos pénzbüntetést kapott, mert 20 ezer forinttal meg akarták vesztegetni az érettségi dolgozatot javító tanárt.

A diák 2015 májusában középszintű matematika írásbeli ismétlő érettségi vizsgát tett egy zalaegerszegi középiskolában. 

Három héttel később a kijavított dolgozatok megtekintését kérte a tanuló a javítást végző tanártól, aki erre lehetőséget is biztosított. A betekintés után a dolgozatot visszahelyezte a zárt borítékba, majd elrakta a tanári asztal fiókjába.

A diák egy héttel később újból kérte a dolgozat áttekintését. A tételt tartalmazó borítékba ekkor belecsúsztatott egy 20 ezer forintot tartalmazó kisebb borítékot, hogy a tanárt rávegye arra, adjon neki jobb jegyet. A tanár ezt akkor nem vette észre, úgy zárta el a dolgozatot. A vizsgázó ezért nyomatékosan arra kérte a tanárt, hogy tekintse át újra a dolgozatát, 

hátha talál benne pluszpontokat.


Néhány nappal később a diák édesanyja telefonon hívta fel a pedagógust azzal, hogy megtalálta-e a pénzes borítékot. A matektanár ezután értesítette az igazgatót, aki a dolgozatot kibontva rátalált pénzre.

A diákot a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, vagyis nem számít büntetett előéletűnek, de az ítélet esetében nem jogerős, mert enyhítésért fellebbezett. Édesanyja ugyanakkor tudomásul vette az ítéletet, így az jogerőssé vált.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.