A nő felrobbant, leszakadt mind a két lába - szemtanúk a brüsszeli robbantásokról

külföld
2016 március 22., 09:56
comments 406

Tőlünk húsz méterre történt az első robbanás - mesélte a BFMTV nevű helyi tévécsatornának egy nő, aki éppen becsekkolásra várt a reptéren. A durranás után azonnal sűrű füst kezdett gomolyogni és utasok rohantak az irányukba. Még fel sem tudtak eszmélni, hogy mi történik, amikor - saccra az első után 15 másodperccel - robbant a második bomba, most már jóval közelebb hozzájuk. Ennek a hatására szakadt le a nagy indulási csarnok álmennyezete. A szentanú szerint ekkor tört ki az igazi pánik. A sűrű sorokban becsekkolásra váró utasok a csomagjaikat eldobálva, a kordonokon átugrálva menekültek a kijáratok felé, miközben gomolygott a füst, a plafonról pedig álmennyezetdarabok zuhantak a menekülők közé.

Szintén a leszakadó mennyezet szörnyű következményeiről beszélt a reptéren az első robbanás előtt 10 perccel leszálló Zach Mouzoun. A férfi is arról mesélt, hogy a második, jóval hangosabb robbanás szakította le a mennyezetet és szakította szét a csőhálózatot, az áldozatok vérét vízzel összekeverve. "Rettenetes volt. Leszakadt a plafon. "Mindenütt vér és sebesültek, csomagok. Törmeléken át mentünk, olyan volt, mint egy háborús jelenet" - fogalmazott.

Borzasztó jelenet tanúja volt a negyvenéves Alphonse Youla, aki egy bőröndbefóliázó vállalkozás emberként dolgozott a reptéren. "Egy BUMM-ot hallottam, aztán egy férfi arabul kiabált valamit. Egy pár éppen pénzt vett ki előttem az automatából. A nő felrobbant, leszakadt mind a két lába, a férjének az egyik lába szakadt le, csakúgy, mint egy rendőrnek. A kirakatok felrobbantak, vér volt mindenhol, próbáltam segíteni az embereknek a kijutásban, a kezemet vér borította" - számolt be a férfi.

Arról egyelőre gyökeresen ellentmondanak a beszámolók, hogy volt-e arab nyelvű kiabálás, és ha volt, akkor robbanás előtt vagy után.

A belga RTL rádiónak nyilatkozó szemtanú azt emelte ki, ahogy a robbanás a levegőbe lökte az áldozatokat, akik hangos puffanással zuhantak vissza a padlóra. Többen megjegyezték, hogy lángokat nem láttak, hanem a robbanás után azonnal sűrű füst kezdett gomolyogni. 

Egy Vietnamból érkező pár azt idézte fel, hogy a szétrepülő üvegcserepektől mindenki vérzett, az emberek nagy része a sokkhatástól zokogva menekült a kijáratok felé. 

A Magyar Vöröskereszt elnöke, Göndöcs Zsigmond ott volt Maalbeek metróállomásnál a felszínen, amikor a robbanás történt, ő kezdte el ellátni a sérülteket. A magyar köztévének azt nyilatkozta, hogy a szellőzőnél állt, amikor moraj halatszott, és lőporszagű füst kezdett dőlni a szellőzőből, aztán menekülni kezdtek kifelé az emberekek. Mindenkinek megpörkölődött a haja, sokaknak vérző sebük volt. Ezeket egy közeli szállodából hozott törölközőkkel látták el, a sérültek többsége sokkolt állapotban volt. Magyarokkal Göndöcs nem találkozott a helyszínen. 


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.