Karadzic bűnös Szarajevó ostromáért és a srebrenicai népirtásért

külföld
2016 március 24., 12:49
comments 155
AFP / POOL / Robin van Lonkhuijsen
photo_camera AFP/Robin van Lonkhuijsen

Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök felelős boszniai településeken elkövetett emberiesség elleni bűnökért - állapította meg a hágai Nemzetközi Törvényszék a politikus perében csütörtökön tartott ítélethirdetésen. Szintén kimondták, hogy felelős a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért. 

 Az NT elnöklő bírája, O-Gon Kvon által ismertetett ítélet szerint Karadzicot egyéni büntetőjogi felelősség terheli Szarajevó 1992-1995 közötti ostromáért, amelyben ezrek lelték halálukat.
A boszniai szerb hadsereg Karadzic jóváhagyása nélkül nem ágyúzhatta, illetve lövethette volna orvlövészekkel a - háború előtt szerbek, muzulmánok és horvátok által vegyesen lakott - boszniai fővárost - indokolta az ítéletet a bíró.

A bíróság kimondta azt is, hogy Radovan Karadzic felelős a srebrenicai népirtásért.

Negyven évnyi börtönbüntetésre ítélték. 

Összesen tíz vádpontban mondták ki bűnösnek. 

Ugyanakkor a bíróság nem találta bűnösnek Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt a népirtással kapcsolatos vádak egyikében.

A jelenleg 70 éves egykori államfő a legbefolyásosabb vezető, aki a Jugoszlávia szétesését kísérő bűncselekmények és erőszakos cselekedetek előtt bíróség elé került. Ügyét tartják a legfontosabb háborús bűnügyben folytatott tárgyalásnak a második világháborút kísérő esetek óta. 

Karadzic azzal érvelt, hogy az atrocitásokat nem parancsára követték el. Összesen tizenegy vádban zajlott ellene eljárás, népirtás és emberiség elleni bűncselekmények miatt is.

A boszniai háborúban legalább százezer ember halt meg, a négy éven át tartó konfliktus 1995-ben zárult le. Az ügyészségnek azt kellett bizonyítania, hogy Karadzicnak közvetlen befolyása volt azoknak a tetteire, akik az etnikai tisztogatásokat elkövették. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.