Kocsis Máté maga ajánlotta fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület terein rendezhetik meg a Könyvhetet

POLITIKA
2016 március 24., 9:35
comments 273

Cikkünket megjelenése óta újabb információkkal frissítettük. 

Csütörtök délelőtt vettük át a Magyar Narancs információit arról, hogy a II. kerületi polgármester, Láng Zsolt és VIII. kerületi társa, Kocsis Máté vezette fővárosi Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság úgy döntött, hogy idén nem lehet megtartani a Vörösmarty téren az Ünnepi Könyvhetet. Helyette helyszínként a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel a szervezőknek. A lap információit megerősítette a lapnak Kocsis András Sándor, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke is. 

A cikk megjelenése után nemsokkal levelet kaptunk a VIII. kerületi polgármesteri hivataltól, melyben azt írták, durva valótlanságot állít a cikk, 

"Ezzel szemben a valóság az, hogy erre vonatkozó döntést a Főváros Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága nem hozott. A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet."

- idézték Kocsis Mátét. 

Ugyanakkor a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületénél még mindig úgy tudják, hogy nem kaptak engedélyt a Vörösmarty térre, és máshol kell megrendezniük az 1929 óta megrendezett Ünnepi Könyvhetet. 

Közben az Együtt politikusa, Pataki Márton arról írt, hogy döntés született arról, hogy a József nádor tér átépítése miatt parkolót csinálnak a Vörösmarty térből, ezért nem lehet ott a könyvvásár. 

Az sem világos elsőre, hogy miért ajánlott fel Kocsis Máté VIII. kerületi kiemelt területeket a könyvhétre, ha az maradhat az V. kerületben lévő Vörösmarty téren. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre a józsefvárosi önkormányzat ezt a választ küldte: 

"A Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság még nem döntött a kérdésben. Kocsis Máté támogatja a Könyvhét megrendezését a Vörösmarty téren, a döntést majd a bizottság fogja meghozni. Polgármester úr azért ajánlott fel VIII. kerületi helyszínt, mert örömmel venné, ha rendeznének Könyvhetet Józsefvárosban is."

Állítólag azért nem települhetne ki 87. alkalommal a térre az egyik legismertebb hazai rendezvény, hogy ott "rend legyen". 

A lap találgatása szerint az lehetne a lehetséges magyarázat a tiltásra, hogy a tér vendéglősei nem szeretnék egy hétvégére visszapakolni a teraszaikat. 

"A helyszín előzmények nélküli, indokolatlan, váratlan megváltozta­tása – alig több mint két hónappal a rendezvény megnyitása előtt – beláthatatlan károkat okozna, súlyos következményekkel járna az üzleti tervüket jórészt a könyvhétre fókuszáló, a téren pavilont bérlő könyvkiadók és a megszokott nyár eleji kulturális programjának helyszínét elveszítő budapesti olvasóközönség számára egyaránt." - mondta a döntéssel kapcsolatban Kocsis András a MaNcs-nak

Próbáljuk megtudni, hogy akkor mi lesz a könyvhét sorsa, amint kiderül valami, beszámolunk róla. 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt