Júliusban kezd működni az új közoktatási intézményfenntartó

Március végéig minden tartozását törleszti a Klebelsberg intézményfenntartó Központ (Klik), hogy júliustól már egy megújult, a közoktatási intézményrendszer fenntartását-működtetését szolgáló szervezet jöhessen létre - erről Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke beszélt a Magyar Időknek adott interjújában

Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke.

Pölöskei szerint az állam nem tervezi kiadni a kezéből az iskolák fenntartását, mert csak így biztosítható az egységesség fenntartása a nagyvárosokban és a kisebb településeken egyaránt. Újítás lesz viszont, hogy az új intézményfenntartó nem egyetlen gazdálkodási egységként működik majd. Ez azért fontos szerinte, mert jelenleg 

"a döntések jelenleg nagyon messze van az iskoláktól."

Önálló gazdálkodási-költségvetési egységeket hoznak majd létre, és az intézményvezetők is rendelkeznek majd jogosultságokkal. Valami hibrid megoldásra készülhet az új oktatási vezetés.

 "Egy alulról és egy felülről jövő tervezést biztosítunk a jövőben",

mondta, ami garanciát jelent, hogy megjelenhetnek az intézmények igényei is az új költségvetési struktúrában. A Klik elnöke szerint az állami fenntartás mellett az igazgatók "igenis gazdáinak érezhetik" majd magukat az iskolák élén. 

Ez a költségvetési tervezésben és szakmai munkában is több autonómiát jelent majd, de nem csak ott. Konkrétumként annyit mondott el, hogy a szakmai-dolog kiadások feletti rendelkezés - tehát például a kréta vagy a wc-papír beszerzése - is visszakerülhet az iskolaigazgatókhoz. 

(Magyar Idők)