A Jobbik nem tudott mit kezdeni azzal, hogy márciusban beindult a politikai nagyüzem

POLITIKA
2016 március 26., 20:48
comments 272

A Publicus Intézet március 10 és 17 között, 1000 embert kérdezett meg telefonon arról, kire szavazna, ha most vasárnap lennénének a választások.

  • A közvélemény-kutatók arra jutottak, hogy a Fidesz népszerűségének zuhanása márciusra megállt, a párt az előző hónapihoz hasonlóan most is 23 százalékon áll. 
  • Valamennyit izmosodott az MSZP támogatottsága is, a szocialisták most 12 százalékon állnak. Ezzel az eredménnyel a párt - igaz, csak hibahatáron belül - megelőzte a Jobbikot. 
  • A Jobbik szavazók aránya eközben az eddigi mélyponton stabilizálódni látszik, ebben a hónapban is 11 százaléknyi választó sorakozott fel mögöttük. 
photo_camera Forrás: Publicus Intézet
 

A Fidesznél most nem szólt akkorát a menekültkérdés

A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt 23 százalékon. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, de úgy tűnik, hogy az elvesztett szavazókat egyelőre a menekültkérdés felmelegítésével sem sikerült visszanyerniük. A Fidesz szavazóinak aktivitása átlagosnak mondható. 

A szocialisták hosszú idő után fel tudták hívni magukra a figyelmet

Az MSZP szavazóinak aránya az elmúlt egy hónapban egy százalékpontot növekedve, 12 százalék. Úgy látszik, hogy az NVI-botránynak és a salgótarjáni győzelemnek köszönhetően tudtak annyi figyelmet szerezni maguknak, hogy beérték a Jobbikot. Mivel az MSZP szavazói a legaktívabbak, ezért ez az előnye a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van.

A jobbikosok nem túl lelkesek

A Jobbik támogatóinak száma nem változott az elmúlt hónapban, 11 százalék maradt. A párt támogatóinak majdnem egy éve tartó lassú csökkenése ezzel a mélypontján stabilizálódni látszik. A Jobbik szavazói továbbra is a legkevésbé lelkesek, tízből csak minden hatodik szavazójuk menne el az szavazni, ha most vasárnap kellene. 

Morzsa

A törpepártoknál nem volt nagy mozgolódás: Az LMP és a DK is egy-egy százalékpontot növekedett, így mindketten párt 4-4 százalékon állnak. Márciusra az Együtt is elérte az 1 százalékot, így elmondható, hogy az egykori Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt), és az LMP négy százalékpontot növekedtek az elmúlt egy hónapban. A PM, és a MLP ebben a hónapban nem ugrotta meg az egy százalékot.

photo_camera Forrás: Publicus Intézet

A Jobbikon kívül mindenkinek bejött a március 

A menekültválság lecsengésével és közoktatás állapota miatti kitört tiltakozások miatt a Fidesz szavazókat vesztett, de ezt a csökkenést a pártnak erre a márciusra sikerült megállítania. 

A Publicus Intézet megállapította, hogy az NVI-botrányból, a sajgótarjáni kampányból és a tanártüntetésekből szinte minden ellenzéki erő tudott érdemben profitálni a Jobbikon kívül. 

A 2014-es Összefogás pártjai (MSZP, DK, Együtt) összesen három, illetve az LMP plusz egy százalékpontot növekedtek. 

Ráadásul ez a szavazattöbblet jórészt a bizonytalanok táborából érkezett, így nem egymástól kellett elhappolniuk a támogatókat. Ezzel a bizonytalanok aránya 44 százalékra csökkent. A kutatók szerint ezzel a választások utáni trend látszik megtörni, hiszen az ellenzék érdemben képes volt szavazókat felszívni a bizonytalanok közül.  (via Publicus Intézet)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.