A Tanítanék Mozgalom elárulta, mi történik majd a nagy sztrájk napján

oktatás
2016 március 26., 21:57
comments 123

A tiltakozó tanárok egy 21 pontos használati útmutatót jelentettek meg a jövő szerdai megmozdulásukhoz, hogy mire számítsanak, akik csatlakoznak.  

Március 30-án reggel 8 és 9 óra között az ország sok iskolájában tiltakozni fognak a tanárok az oktatás rendszerszintű átalakítása és a 12 pont követeléseinek azonnali teljesítése érdekében. 

Ez helyszínenként változó módon fog történni. Lesz, ahol kimennek az iskola elé a tanárok, lesz ahol fákat ültetnek, lesz ahol a közeli parkban szemetet szednek tanítás helyett, máshol a szülőkkel közösen élőlánccal ölelik körbe az iskolát. Arra kérnek mindenkit, hogy bármit is csinálnak aznap, azt tegyék közzé a mozgalom Facebook-oldalán. 

photo_camera A Tanítanék Mozgalom tüntetése március 15-én a Kossuth téren - Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

Mindezzel az a céljuk, hogy további nyomást gyakoroljanak a kormányra annak érdekében, hogy kezdje meg az oktatás teljes reformját a Civil Közoktatási Platform 12 pontjának azonnali teljesítésével. 

Szerintük ahhoz, hogy érdemi változások történjenek, először ezt a 12 pontot kell sürgősen teljesíteni.
Ebben a 12 pontban olyan problémákat gyűjtöttek össze, amelyek egyszerűen megoldhatók lennének, nem igényelnek hosszas előkészítést, egyeztetést. Például, hogy jövőre ne kelljen harmincezer szakközépiskolásnak olyan tárgyból érettségiznie emelt szinten, amelyikről egy hónapja hallottak először, és ne kelljen lemondani továbbtanulási terveikről, mert nem tudnak abból érettségizni, amiből eddig készültek, csak egy dátumot kellene megváltoztatni a megfelelő rendeletben.

A Köznevelési Kerekasztalon zajló tárgyalásokat azért nem tartják elfogadhatónak, mert úgy látják, hogy a megjelent szervezetek nem kompetensek a köznevelés belső problémáit illetően; 

a sajtónyilvánosság hiánya, a valós döntéshozók és a szakértők távol tartása, valamint a témák szétaprózása illegitimmé teszik számukra a tárgyalásokat. 

Nem látnak semmi jogi garanciát arra, hogy az ott született döntések kötelező érvényűek lennének a törvényalkotók számára.

A Klik megszüntetését azért nem tartják elégnek, mert erre egyelőre csak ígéreteket hallottak. A Tanítanék Mozgalom szerint minden jel arra utal, hogy csak egy átnevezés, történik, de a rossz, államilag központosított rendszer megmarad.

Azt írják, hogy azért nem nevezik sztrájknak a jövő heti sztrájkot, mert ma Magyarországon a sztrájktörvény megköti a szakszervezetek kezét, ezért nagyon nehéz, szinte lehetetlen törvényes módon tiltakozni az őket ért sérelmek ellen. Ezért döntöttek úgy, hogy visszatérnek a polgári engedetlenséghez.

Ha pedig március 30. után sem veszik komolyan őket, ha a kormány továbbra sem enged, akkor folytatják a nyomásgyakorlást. Kiemelik, hogy meg kell értetni a hatalom képviselőivel, hogy az oktatás jelenleg a legfontosabb társadalmi ügy, az egészségügy mellett.
Minden iskolát arra kérnek, hogy tantestület döntése alapján szervezzék meg, hogy milyen tevékenységgel tudnak csatlakozni az akcióhoz. Azokat az iskolákat, ahol tanítási szünet van, arra kérnek, hogy valahogy azért ők is mutassák ki szolidaritásukat (kockás ing, esernyő).

A következményeket illetően a csatlakozáson gondolkodó tanárokat emlékeztetik arra, hogy munkabeszüntetéssel kapcsolatban Palkovics László, az oktatásért felelős államtitkár az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt nyilatkozta, hogy „még nem lehet megmondani, hogy milyen következményei lesznek annak, ha valaki részt vesz a március 30-ai polgári engedetlenségen, de az biztos, hogy Magyarországon ma egy tanárnak sem kell félni, különösen a kormányzattól nem, hiszen minden problémás kérdéssel foglalkoznak. A tanároknak maximum annyi bántódásuk esik, hogy az adott órát pótolniuk kell, mert a gyerekek érdeke mindennél fontosabb.”

Ugyanakkor emlékezetnek mindenkit, hogy a diákok felügyeletét minden esetben meg kell oldani. Akár úgy, hogy abban az egy órában a tornateremben vigyáz rájuk néhány tanár, akár úgy, hogy azok a tanárok felügyelnek rájuk, akik egyébként azért nem dolgoznának, mert nincs órájuk. A diákokat tanárként nem kérhetik arra, hogy szolidaritásból húzzanak kockás inget vagy tartsanak fel egy üzenet, de ezt ők saját döntésükből megtehetik. Az nem probléma, ha kinti órát tart valaki az akció keretében, vagy fákat ültetnek az óra helyett, esetlegesen szemetet szednek, de politikai cselekvésre nem lehet őket buzdítani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.