Megkezdték Palmüra ostromát a szír kormányerők

külföld
2016 március 26., 15:38
comments 63

A londoni székhelyű Syrian Observatory for Human Rights nevű megfigyelő szervezet szerint a szír hadsereg csapatai több fronton elkezdtek nyomulni Palmüra felé, amit tavaly májusban foglalt el az Iszlám Állam, majd ősszel pedig elkezdődött az, amitől mindenki tartott, és hozzáláttak az ókori műemlékek lerombolásához.

photo_camera A város ókori negyedét már felszabadították - Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik MÉGSE

A hivatalos szíriai hírügynökség szerint a kormányerők orosz légi támogatással csütörtökön érték el a város, de először visszaverték őket. Eddig a város nyugati és északi részeit sikerült visszafoglalniuk. 
photo_camera A Sivatagi Solymok nevű milícia Palmüra közelében - Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik
A város felszabadítására tett erőfeszítéseket az Unesco is üdvözölte, aki korábban háborús bűncselekménynek minősítette a kétezer éves templomok felrobbantását. 
photo_camera A város középspő részeiért még súlyos harcok zajlanak - Fotó: Mikhail Voskresenskiy/Sputnik
A kulturális örökségén túl a város stratégiai szempontból kulcsfontosságú helyen fekszik Damaszkusz és a szintén ostrom alatt álló város, Dajr ez-Zaur között. (
BBC
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.