Fidel Castro kőkeményen kikelt Obama kubai látogatásával szemben

A 89 éves, visszavonult kubai vezető, Fidel Castro hű volt magához, amikor újra a néphez szólt a Granma nevű kubai pártújságban megjelent szokásos heti publicisztikájában. (Granma volt az a kishajó, amivel a kubai forradalmárok, köztük Fidel és öccse, a 2006 óta kormányzó Raúl partra szálltak Mexikóból 1956 novemberében, erről nevezték el a pártlapot.) Fidel Castro forradalma óta Obama volt az első amerikai elnök, aki Kubában járt, de a jelek szerint ennek az öreg kubai vezető nagyon nem örült.

Olyan kemény szavakkal utasította el Barack Obama kubai látogatását, mintha még mindig a cukornádültetvényeken lövöldezve állna ellen a gringók imperialista birodalmának.

Castro szerint Obama mézesmázas szavakkal próbálja elcsábítani a kubaiakat, hogy azok letérjenek a forradalom útjáról. Közben az amerikai elnök tiszteletlen is volt szerinte, mivel nem ismerte el a kubai kommunista uralom vitathatatlan eredményeit, például az egészéségügy és oktatás terén. Castro hiányolta Obama beszédéből a bocsánatkérést azokért az amerikai erőfeszítésekért, amelyeket a kubai rezsim eltávolításáért tettek, vagy azért, amiért Dél-Afrikát az apartheid idején támogatták, és egyébként az amerikai őslakosok ellen elkövetett népirtásokért sem kért elnézést Obama, amivel még dühösebbé tette az agg kommunista vezetőt.

Fidel Castro 2014 januárjában (Fotó: AFP).

"Nincs szükségünk arra, hogy ez a birodalom bármit is adjon nekünk",

írta. Fidel harcosan kikelt a kubai turizmusipar jelentette pénz- és tőkeszivattyúval szemben is, szerinte elfogadhatatlan, hogy külföldi cégek dollármilliárdos extraprofitokat tegyenek zsebre.

(Reuters)