Ha jól értem, a kormány betilthatóvá akarja tenni nagyjából az összes okostelefont

2016 március 29., kedd 9:27
478

Április 1-ére hívta össze a terrorellenes intézkedéscsomagról szóló egyeztetésre a parlamenti pártokat Pintér Sándor belügyminiszter.

Ez alapján van némi remény rá, hogy az egész intézkedéscsomag csak valami

rossz vicc,

mert az eddig elárult részletek alapján másra nehéz gondolni. Eddig annyit tudunk a tervezett intézkedésekről, hogy a kormány

  • engedélyeztetni akarja a valós idejű telefonlehallgatásokat - ez a gyakorlatban automatizált, tömeges megfigyelést jelent;
  • válsághelyzetben sms-ezésre korlátozhatná az adatforgalmat;

de most Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős alelnöke és a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt állította, hogy

„tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával”.

Na, ha önöknek a legújabb IOS-t vagy 5-ösnél újabb androidot futtató okostelefonjuk van, akkor pontosan ilyen eszköz birtokosai: az IOS eleve titkosítva tárolja az adatokat, az androidos készülékeken ezt külön be kell állítani, de nem túl bonyolult és érdemes is - én pl. akkor titkosítottam a saját telefonomat, amikor a rendőrség szimplán elvitte a Blikk egyik újságírójának a telefonját, hogy megnézze, kitől kaphatta információit az újságíró.

A telefonos oprendszerek gyártói amúgy nem direkt a kormányokkal akarnak kicseszni, amikor titkosítással védik a telefonokat. Ezek a készülékek rengeteg érzékeny adatot hordoznak használójukról, nyilván maga se örülne, ha az ellopott telefonján bármilyen amatőr tolvaj azonnal hozzáférhetne hitelkártyaadataihoz, bejelentkezési jelszavaihoz, stb.

Most már csak az a kérdés, hogy a kormány tisztában van-e ezzel, vagy azzal, hogy mit jelent egyáltalán a javaslatuk. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt