Az oroszok úgy vonulnak ki Szíriából, mintha épp bevonulnának

Amikor Vlagyimir Putyin március 14-én bejelentette a Szíriában állomásozó orosz

A Szaratov csapatszállító 2015. szeptember 26-án csapatokkal megpakolva haladt át a Boszporuszon. Most is ennyire megpakolva látták, és most is Szíria felé tartott. AFP PHOTO/OZAN KOSE

csapatok kivonását, sokan azt várták, hogy az orosz haditengerészet jégtörője és a szíriai hadművelet egyik fő ellátóhajója, a Jauza visszatér hazai kikötőjébe, Murmanszkba. A Jauza tényleg kihajózott ideiglenes kikötőjéből, a fekete-tengeri Novorosszijszkből, de Murmanszk helyett a szíriai Tartusz felé vette az irányt. A Reuters jelentése szerint úgy megpakolva, hogy alig látszott az oldalán a hajó feltötlöttségét jelölő vonal.

A csapatszállító Szaratov szintén sokkal leterheltebben haladt át a Boszporuszon Szíria felé, mint március 14-én, amikor Szíriából érkezve csapatokat hozott vissza Oroszországba.


A hírügynökség elemzése szerint Putyin bejelentése óta az orosz hadsereg több hadianyagot szállított Szíriába, mint amennyit kivont a frontról. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy kivonulás helyett az orosz hadsereg legalábbis fenntartja, ha éppen nem megerősíti szíriai jelenlétét, vagyis

szükség esetén újra és gyorsan beavatkozhat az oroszok kliense, Bassár el-Aszad védelmében.

A moszkvai katonai elemző központ, a CAST vezető kutatója, Mihail Barabanov szerint a Szíriában állomásozó orosz csapatok java valójában az országban maradt - a tartuszi haditengerészeti és a hmejmimi légitámaszponton -, ezért "semmi sem indokolja a forgalom mérséklődését", ahogy a szír kormányerőknek szánt katonai segély is "jelentős" maradt.

A Reuters elemzése szerint az oroszok Szíriában hagyhatták a szeptemberben kezdődött beavatkozásban használt repülőik - a becslések szerint 36 vadászbombázó - felét. A haditengerészet meg még növelte is jelenlétét a szír hadszíntéren, a Reuters becslései szerint most több hajójuk van Tartusz térségében, mint a kivonulás bejelentésekor volt.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.