Mégse zár börtönbe a kormány, ha titkosító appot használsz

POLITIKA
2016 április 01., 12:07
comments 158

Minden résztvevő párt szerint konstruktív légkör uralkodott a kormány terrorellenes törvénycsomagjáról tartott ötpárti egyeztetésen a Parlamentben.

És tényleg:

értesüléseim szerint a kormány meghátrált abban, hogy a titkosító appok használóit is büntette volna.

A Magyar Nemzet pénteken számolt be róla, hogy a terrorellenes csomag részeként a Btk.-t is módosították volna, két év szabadságvesztéssel sújtható vétséggé minősítették volna a titkosító appok használatát is.

Ezt az ötpárti egyeztetés után elvetették, így attól már nem kell tartani, hogy börtönbe csukják, aki ilyen appot – például a magyar fejlesztésű CryptTalkot, vagy az általam is favorizált Signalt – használ.

Értesüléseim szerint az is eldőlt, hogy azokat az appokat, amelyek ugyan használnak titkosítást, de nem kifejezetten a titkosítás a céljuk - például a Skype és a Viber - nem tiltanák, csak kifejezetten azokat az appokat, amelyek célja a kommunikáció titkosítása.

Pontosabban a kormány együttműködést várna ezeknek az appoknak a gyártóitól:

hogy biztosítsanak hátsó kapus hozzáférést.

Erre azonban a gyakorlatban semmi esély: ezeknek a titkosító appoknak pont az a lényegük, hogy illetéktelen ne férhessen hozzá a titkosított információhoz, márpedig ha hátsó kaput biztosítanak, akkor éppen ennek a lehetőségét teremtik meg. Ugyanilyen nehéz elképzelni azt, hogy az appok tiltása hogy működhetne:

még ha Magyarországon be is tiltják ezeket, és a fejlesztők a szabályozást betartva el is távolítanák a magyarországi kínálatból az alkalmazásaikat, ezek a neten könnyen hozzáférhetők, vagy az appstore beállításainak módosításával egyből elérhetők.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt