Egy 32 éves ukrán nő bebizonyította a Kepler-sejtést**

tudomány
2016 április 05., 04:30
comments 220

A leginkább a bolygók pályáinak kiszámításáról ismert Johannes Kepler még 1611-ben fogalmazta meg sejtését, hogy gömböket egyszerűen nem lehet annál optimálisabban egymásra pakolni, hogy a rendelkezésre álló tér kb. 74 százalékát töltsék ki. Ezt legegyszerűbben a gömbök gúlába halmozásával érhetjük el.

photo_camera Fotó: Brent Bristol / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Kepler csak sejtette ez, a matematikusoknak pedig máig nem sikerült igazolniuk ezt a sejtést. Illetve Thomas Hales 1998-ban bizonyította, de annyira bonyolultan, hogy hiába vannak már szuperszámítógépeink, a bizonyítás ellenőrzése olyan erőforrásigényes, hogy máig nem jutottak a végére három dimenzióra sikerült ellenőrizni*.

A helyzet most még tovább bonyolódott, hála a Berlin Mathematical School 32 éves, ukrán kutatójának, Maryna Viazovskának, akinek sikerült 8 dimenziós térben igazolnia Kepler sejtését.

Ráadásul mindössze 23 oldalon, amennyi nekem talán a 8 dimenzió felfogásához se lenne elég - ha maguknak igen, akkor bátran kommenteljék a cikk alá! Szerencsére nem is nekem kellett ellenőriznem a bizonyítást, hanem John Cohn matematikusnak, aki egy füst alatt Viazovska módszerét a 24 dimenziós gömbpakolásra és az ahhoz kapcsolódó Leech-rácsra is sikeresen alkalmazták.

Ez pedig azért fontos, mert a 8. dimenzió és a Leech-rács a matematika és a fizika számos területét érinti, így további felfedezésekhez vezet. (Via Index

*A lausanne-i Ecoly Polytechnique geometriai tanszékét vezető Hausel Tamás professzor szíves közlése. Köszönjük!

**Pontosítás: Eredeti állításunkkal szemben Maryna Viazovska sem nem lengyel, sem nem 24 éves. Hanem ukrán és 32 éves. Ellenőriznem kellett volna a forrás állításait, a tévedésért elnézést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.